Povolení biometrického ověření v Obchodě Play nebude vyžadovat zadání hesla k účtu Google

před 2 týdny 32

Z oficiálního repozitáře aplikací pro Android – Obchodu Google Play – lze nejen stahovat a instalovat, ale také nakupovat placené aplikace. To samozřejmě obnáší jistá rizika, proto je v nastavení aplikace Obchod Play možné zapnout zabezpečení plateb.

Tuto možnost najdete v aplikaci Obchod Play po klepnutí na ikonu profilu v pravém horním rohu v nabídce Nastavení – Ověření nákupu. Zde je možné v sekci Frekvence ověření zvolit, jak často má být při nákupech požadováno ověření. Na výběr je Vždy, Každých 30 minut, nebo Nikdy.

Zapněte si biometrické ověřování

Když se pak vy (nebo někdo jiný) pokusí zakoupit v Obchodě Google Play nějakou placenou aplikaci, bude před provedením transakce požádán o zadání hesla k účtu Google. Pokud ho nezadá správně, transakce se neuskuteční, což je docela dobrý způsob, jak například zabránit dětem, aby si bez vašeho vědomí kupovaly hry. I když je tato metoda účinná, může být v některých případech nepohodlná.

Dnešní telefony podporují pokročilejší a bezpečnější způsoby ověřování – namísto hesla je možné transakci autorizovat otiskem prstu nebo rozpoznáním obličeje. Tato možnost bývá ve výchozím stavu vypnutá, a pokud ji chcete využívat, je nutné ji aktivovat v Nastavení – Ověření nákupu – Biometrické ověření.

Klepněte pro větší obrázek Biometrické ověření v Obchodě Google Play

Při pokusu o zapnutí biometrického ověřování je po uživateli požadováno heslo k účtu Google. Bez jeho zadání není možné tuto formu autorizace transakcí v Obchodě Google Play aktivovat. Google však v tomto směru chystá sice zdánlivě nepatrnou, ale rozhodně příjemnou změnu.

Změna v nastavení ověřování

„V následujících týdnech se změní způsob, kterým se výběr biometrického ověřování potvrzuje. Na mobilních zařízeních se toto nastavení již nebude potvrzovat heslem účtu Google, ale otiskem prstu nebo obličejem.“ uvádí Google v e-mailu rozesílaném v těchto dnech uživatelům.

Klepněte pro větší obrázek Povolení biometrického ověření nebude vyžadovat zadání hesla k účtu Google

Tato změna zatím nebyla zavedena do praxe (tj. stále je nutné při aktivaci biometrického ověřování zadávat heslo), ale Google plánuje její spuštění v následujících týdnech. Zbývá poznamenat, že biometrické ověření funguje pouze u transakcí provedených prostřednictvím zúčtovacího systému Google Play. Transakce provedené mimo Google Play, jako jsou přímé nákupy v aplikacích, mohou využívat své vlastní metody ověření.

Cílem tohoto vylepšení, které bude dostupné jen na zařízeních, jež lze odemykat otiskem prstu nebo obličejem, je zlepšit zabezpečení a zjednodušit nakupování. Další informace o ověření při nákupech v Obchodě Google Play můžete najít na příslušné stránce nápovědy.

Přečtěte celý článek