Pohled na mikroorganismy i atomy. Brněnské Dny elektronické mikroskopie zvou na cestu do nanosvěta

před 1 měsíc 46

Elektronové mikroskopy po celém světě proslavily Brno a právě tam v pondělí začíná vědecký festival Dny elektronové mikroskopie plný přednášek a exkurzí. Až do pátku si na nich děti, dospělí, laici i odborníci můžou vyzkoušet práci vědců a zjistit nejrůznější zajímavosti o nanosvětě. Návštěvníci si můžou vybrat přibližně mezi čtyřiceti akcemi po celém Brně.

Brno 10:24 18. března 2024

troby_elektronoveho__240315-194823_eza.JPG

Celkem je ve výzkumném centru šest elektronových mikroskopů | Foto: Michal Šafařík | Zdroj: Český rozhlas

S Petrem Lepciem, vědcem z výzkumného centra CEITEC Vysokého učení technického v Brně, jsme vstoupili do šaten, kde se převlečeme do čistého obleku a očistíme si boty, abychom k elektronovým mikroskopům nedonesli ani smítko prachu. 

Poslechněte si celou reportáž Michala Šafaříka

„Mikroskopům prach až tak nevadí. Jde ale o vzorky, které se uvnitř měří a jenž by kvůli kontaminaci mohly být znehodnoceny,“ popisuje vědec. 

S čepičkou jako pro kuchaře, pláštěm a návleky jsme vstoupili do laboratoře s velkým zařízením, které vypadá jako několik dohromady seskládaných stolních počítačů, ze kterých vedou různé válce.

„Toto je elektronový mikroskop a válce jsou detektory, které slouží k získávání signálu, většinou elektronů, při pozorování vzorečků,“ vysvětluje Lepcio.

Petr Lepcio a Stanislav Průša u čtyřmetrového elektronového mikroskopu, který zobrazuje i atomy | Foto: Michal Šafařík | Zdroj: Český rozhlas

Tématem letošních Dnů elektronové mikroskopie jsou „padouši mikrosvěta“. „Spíše se tu ale zaměřujeme na strukturu materiálů, ať už stávajících či nově vyvinutých,“ doplňuje Lepcio.

„Zde připravujeme nanočástice, které jsou přímo určené pro dodávání léčiv,“ říká vědecká pracovnice Zuzana Kadlecová od monitoru jednoho z elektronových mikroskopů, na kterém se pohybují černobílé obrazy s tečkami. „To jsou právě nanočástice, které chceme pozorovat. Podobné částice se využívaly například ve vakcínách na covid.“

Zuzana Kadlecová u monitoru jednoho z elektronových mikroskopů | Foto: Michal Šafařík | Zdroj: Český rozhlas

Z Brna do celého světa

Celkem je ve výzkumném institutu šest elektronových mikroskopů. Největší pýchou je nicméně mikroskop Titan - tři 180 centimetrů vysoké skříně a čtyřmetrový kvádr, které naplňují celou místnost.

„Tento mikroskop umí pozorovat až jednotlivé atomy a je tak velký, že sem musel být umístěn nedokončenou stěnou, která byla později zazděna,“ popisuje Lepcio.

Pravý, nebo padělek? Bez fyzikálněchemické analýzy by se kriminalisté mohli jen dohadovat

Číst článek

Na tuto jedinečnou technologii bude mít nyní příležitost podívat se i veřejnost. „Všem bych to doporučil. Máme řadu různých přednášek, exkurzí a workshopů a zaměřujeme se na všechny cílové skupiny. Nejraději máme děti školního věku,“ říká vědec Stanislav Průša.

Brno je centrem elektronové mikroskopie a každý třetí elektronový mikroskop na světě byl vyrobený právě tady. Dny elektronové mikroskopie proto nebudou jen v institutu CEITEC, ale i na dalších třinácti výzkumných a vzdělávacích pracovištích po celém městě.

„Pro rodiny s dětmi bych zmínila například bohatý program ve VIDA! science centru, kde se mohou podívat na průchozí mikrolaboratoř. Širokou veřejnost bych pozvala na exkurzi elektronovému mikroskopu a do laboratoří ústavu fyziky a technologií plazmatu na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity,“ láká Lucie Fojtová z hvězdárny a planetária Brno. 

Akce ale podle Fojtové nabídne program i odborné veřejnosti, která může navštívit například firmu Delong Instruments, která elektronové mikroskopy vyrábí.

Pořadatelé očekávají přes 20 000 návštěvníků. I proto je nutné si místo na některých akcích zarezervovat na stránkách dembrno.cz, kde najdete i program celého festivalu.

Celou reportáž si můžete poslechnout v audiu na začátku článku. 

Michal Šafařík, eza

Přečtěte celý článek