Odtajněno: Podivná akce u hrobu Bedřicha Smetany. Průšvih dokazuje fotka funebráka

před 1 měsíc 39

 Národní muzeum

Podcast Odtajněno: Největší průšvihy našich dějin poslouchejte na všech svých oblíbených aplikacích, na Spotify a Apple podcastech.

V roce 1987 se na staroslavném Slavíně odehrál průšvih, který znectil jména  velikána klasické hudby Bedřicha Smetany a velikána antropologie Emanuela Vlčka. Vědec se pokusil exhumovat ostatky skladatele, aby je mohl zkoumat. Příčina smrti hudebního velikána totiž byla - a i 140 let po jeho smrti stále je - předmětem dohadů, zakazování a utajování. Nicméně akce se podle dostupných zdrojů zvrtla.

Dosud neobjasněný příběh dokresluje například i fotografie pohřebního zřízence, jehož provinilý pohled dává velmi jasně najevo, že se něco nepovedlo. A že se to nepovedlo hodně. Autor vychází ze své knihy Přísně tajné skandály.

Podcast v plné délce si můžete přehrát i zde:

Podcast Aktuálně.cz Odtajněno přibližuje okolnosti bizarních skandálů, afér a průšvihů, které se odehrály zejména v minulém století, ale zabrousí i do starší historie. Série novináře a badatele Jaroslava Mareše poutavě popisuje skandály tuzemských osobností, neznámá pozadí událostí či neuvěřitelné přešlapy tajných služeb. Autor rovněž provozuje web Badatelé.net.

Přečtěte celý článek