Praha by mohla být místem pro působení běloruské exilové vlády, prohlásil Vystrčil

před 1 měsíc 26

Praha by mohla být podle předsedy senátu Miloše Vystrčila (ODS) po 100 letech opět místem pro působení běloruské exilové vlády. Vystrčil to dnes uvedl při pietním aktu, kdy spolu s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou na Olšanských hřbitovech uctili památku dvou běloruských exilových prezidentů, kteří v české metropoli působili v první polovině minulého století, po obsazení své země bolševickým Ruskem.

Předseda senátu uvedl, že v Praze našla v letech 1923 až 1945 azyl běloruská exilová vláda. „Jsem přesvědčen, že i dneska by to měla být Praha, Česká republika, která poskytne běloruské exilové vládě prostor pro to, aby mohla pracovat pro svobodné Bělorusko,“ řekl Vystrčil. Uvedl to v souvislosti s tím, že Cichanouská v rámci své nynější návštěvy již otevřela v české metropoli Kancelář demokratických sil Běloruska v ČR.

Současný režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka je podle Vystrčila diktátorský, uzurpátorský a svou brutalitu ještě zvyšuje z důvodu podpory režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je povinností svobodných, demokratických zemí, je v jejich bytostném zájmu, aby pomáhaly návratu svobody a demokracie do zemí, kde po tom lidé touží, ale nemohou to říci nahlas,“ uvedl předseda senátu. Pokud podle něho bude lidem chybět odvaha a ochota vzdát se svého pohodlí, „tak nevyhrajeme, protože totalitě na lidském životě nezáleží“.

Cichanouská poděkovala nejen České republice, ale celému svobodnému světu za pomoc a podporu snahy svobodomyslných Bělorusů získat pro svou zemi znovu nezávislost a zakotvit ji v evropských strukturách. Spolu s Vystrčilem pak položila kytice červených a bílých růží v historických běloruských barvách na hroby prvního prezidenta Rady Běloruské lidové republiky Petra Krečeuského a jeho nástupce Vasila Zacharky.

Cichanouskou dnes v Praze ještě čeká také setkání s prezidentem Petrem Pavlem, předsedkyní poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Večer se pak na filmovém festivalu Jeden svět zúčastní premiéry filmu Náhodou prezidentkou, který mapuje její život.

Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela, blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl v roce 2021 odsouzen k 18 letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Jí v nepřítomnosti soud loni v březnu uložil 15 let vězení. Viní ji ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci, což označila za pomstu Lukašenkova režimu.

Přečtěte celý článek