Praha může opět být místem pro běloruskou exilovou vládu, řekl Vystrčil Cichanouské

před 1 měsíc 41

před 25 mminutami|Zdroj:

ČT24

,

ČTK

Praha by mohla být podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) po sto letech letech opět místem pro působení běloruské exilové vlády. Uvedl to při pietním aktu, kdy spolu s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou na Olšanských hřbitovech uctili památku dvou běloruských exilových prezidentů, kteří v české metropoli působili v první polovině minulého století po obsazení své země bolševickým Ruskem.

Podle Vystrčila je potřeba, aby Česko i další země podporovaly boj za demokracii, který vede běloruská opozice. Zmínil, že návštěva Cichanouské má symbolickou hodnotu, a připomněl, že Česko v minulosti samo mělo exilové vlády a Praha by teď měla pomoci Bělorusku například tím, že bude hostit exilové velvyslance v Praze.

„Tady na Olšanských hřbitovech mají hrob dva běloruští exiloví prezidenti. V Praze také od roku 1923 do roku 1945 byla protibolševická exilová běloruská vláda a my jsme dnes v situaci, kdy Česko a Praha opět může poskytnout kancelář a místo pro fungování běloruské exilové vlády,“ uvedl Vystrčil a diktaturu Alexandra Lukašenka označil za „uzurpátorskou vládu, která neumožňuje, aby svobodomyslní lidé v Bělorusku normálně žili“. Zmínil, že Lukašenko svou brutalitu ještě zvyšuje zásluhou podpory režimu ruského vůdce Vladimira Putina.

Cichanouská poděkovala za podporu

Česko se tak podle Vystrčila dostává do masarykovského období, „kdy jsme zemím, které měly exilové vlády, jež usilovaly o svobodu a demokracii, poskytovali azyl. Budeme v Praze otevírat kancelář pro demokratické síly Běloruska, aby mohly i zvenku mimo území Běloruska pracovat pro to, aby Bělorusko opět získalo svobodu.“

Cichanouská v rámci své nynější návštěvy již otevřela v české metropoli Kancelář demokratických sil Běloruska. Poděkovala nejen Česku, ale celému svobodnému světu za pomoc a podporu snaze svobodomyslným Bělorusům získat pro svou zemi znovu nezávislost a zakotvit ji v evropských strukturách.

Spolu s Vystrčilem pak položila kytice červených a bílých růží v historických běloruských barvách na hroby prvního prezidenta Rady Běloruské lidové republiky Petra Krečeuského a jeho nástupce Vasila Zacharky.

Cichanouskou v Praze ještě čeká setkání s prezidentem Petrem Pavlem, předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Večer se pak zúčastní na filmovém festivalu Jeden svět premiéry filmu Náhodou prezidentkou, který mapuje její život.

Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela, blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl v roce 2021 odsouzen k osmnácti letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti.

Cichanouské v nepřítomnosti soud loni v březnu uložil patnáct let vězení. Viní ji ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci, což označila za pomstu běloruského diktátora Lukašenka.

Přečtěte celý článek