Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášená je i protestní blokáda

před 4 týdny 45

foto Ilustrační foto - Národní pochod pro život organizovaný Hnutím Pro život ČR, 30. dubna 2022, Praha, Václavské náměstí.

Praha - Centrem Prahy dnes odpoledne projde Národní pochod pro život, který má podle pořádající organizace Hnutí pro život zajistit lepší podmínky ženám, které nechtěně otěhotněly. Aktivisté z několika iniciativ svolali na Malostranské náměstí protestní akci, během níž chtějí průvod zastánců tradiční rodiny blokovat. V předchozích letech musela při konfliktech obou táborů zasahovat policie, která bude dohlížet také na dnešní shromáždění.

Součástí pochodu za život je mše za nenarozené děti od 11:00 ve svatovítské katedrále, sloužit jí bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Hodinu po poledni začne happening na Hradčanském náměstí, odkud se ve 14:00 mají účastníci pochodu vydat přes Malou Stranu, Újezd, most Legií a Národní třídu na Václavské náměstí.

Hnutí pro život sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví se například proti svazkům homosexuálů. V posledních letech hnutí organizuje kampaň Nesoudíme, pomáháme zaměřenou na ženy, které neplánovaně čekají dítě.

Organizátoři blokády ve zveřejněné facebookové události uvedli, že účastníci pochodu se podle nich cynicky zaštiťují životem a ochranou žen, ve skutečnosti ale mají fundamentalistické názory a snaží se manipulovat veřejným míněním. Chtějí proto jejich pochod v ulicích Prahy nenásilně blokovat a upozornit přitom na práva žen rozhodovat o svém těle či rovnoprávnost sexuálních menšin.

Pražská policie bude obě nahlášená shromáždění monitorovat a dohlížet na veřejný pořádek, připravené budou hlídky z místních oddělení, policisté v civilu i speciální pořádkové jednotky stejně jako antikonfliktní tým, uvedl mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Přečtěte celý článek