Pravda o bitcoinu vyšla na povrch. Jeho hodnota je nula. A je to venku

před 2 měsíce 55

Málokdo si v roce 2009 dokázal představit, kam až to tehdy vzniknuvší kryptoměna bitcoin dokáže dotáhnou. Tehdy byl prakticky bezcenný a lidé používali tisíce jednotek této měny k tomu, aby zaplatili například za pizzu. Kdyby si je ale ještě pár let ponechali, patřili by k nejbohatším lidem na světě.

Máte si to koupit?

Řadě fanoušků bitcoinu se to skutečně povedlo, jelikož věřili tomu, že něco takového má jako alternativní platidlo budoucnost. Dnes jeden dříve bezcenný bitcoin stojí více než milion korun a v poslední době opět citelně roste na ceně. To je dáno i tím, že si ho do portfolia konečně mohly zařadit pasivně spravované fondy (ETF).

Stále ovšem existují dva nesmiřitelné tábory, kdy jeden z nich tvrdí, že cena této měny je nezastavitelná a bude stoupat neustále vzhůru, jelikož na rozdíl od běžně používaných měn není inflační. Druhý tábor ovšem poukazuje na to, že přijde obrovské zklamání, až se provalí, že tyto jedničky a nuly nemají žádnou hodnotu.

Do věci se teď vložila opravdová autorita v podobě Evropské centrální banky, která publikovala velmi zajímavý text. V něm se jednoznačně přiklání na stranu skeptiků. “Následovníci této měny vidí v aktuálním zhodnocení potvrzení bezpečnosti bitcoinu a jsou přesvědčeni o nezastavitelném triumfu. My s tím ale nesouhlasíme a tvrdíme, že skutečná hodnota bitcoinu je nulová,” píší v ostrém textu odborníci z ECB. “Pro společnost přináší obnovený cyklus růstu bitcoinu ponurou perspektivu. Vedlejší škody budou obrovské, a to včetně škod na životním prostředí a redistribuci majetku na úkor méně sofistikovaných investorů.

Ve všem selhal

Experti tady naznačují, že bitcoin je jakousi hříčkou, která má za cíl vytáhnout peníze z kapes těch, kdo chtějí za každou cenu vydělat. Ve skutečnosti potom přijdou o všechno, co do této měny investovali. Nikdo ostatně neví, kdo celý systém založil a zda v něm přeci jen nejsou nějaká zadní vrátka.

Evropská centrální banka dnes pořádně nakládá #bitcoin’u:

– jeho vnitřní hodnota je nulová
– představuje riziko pro společnost a životní prostředí
– jeho stále poměrně vysoká cena je odrazem manipulací na neregulovaném trhu, živné to půdě různým šarlatánům
– dále je tak vysoko… pic.twitter.com/a5ileeorPh

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) February 22, 2024

Teoreticky tady někdo může prodávat bezcenné bitcoiny za milionové sumy. A jakmile se to všechno provalí, lidé budou doslova nahraní. Podle centrální banky tato měna navíc selhala ve všem, co slibovala. Ať už v tom, že se stane globálně přijímanou měnou nebo v tom, že jde o finanční aktivum, jehož hodnota bude neustále stoupat.

Čtěte také: Češi musí fofrem do své banky. Kdo si tam tohle nevyřídí, přijde v roce 2024 o velké peníze

Zapomínat přitom nemůžeme ani na skutečnost, že bitcoin obstál vlastně na jediném poli, a to je prostředí organizovaného zločinu. Tam se skutečně uplatnila jeho neregulovatelnost a možnost jakkoliv převádět.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek