Jurečkova reforma? Důchodci budou muset na brigády. Měření směn je legrační, tvrdí expert

před 1 měsíc 61

Podle komentátora je chybou zaměřovat se na předčasné důchody v kontextu zveřejňování návrhu o důchodové reformě. „Dohady na téma zaměstnání, při nichž je lidský organismus výrazně zatěžován, se týkají zhruba půl milionu lidí, ale jedná se spíše o technikálie,“ pronesl Fischer v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Křeček o třaskavém seznamu náročných profesí: Bojím se politizace. Maláčová mluví o naivitě

Jurečka prý v tomto ohledu nastavil jen určitý technokratický způsob. „Podle návrhu by se tak měly měřit směny, tedy že by si měl každý, kdo pracuje v zaměstnání s výraznými dopady na zdraví, dělat čárky, což považuji za něco legračního,“ pozastavil se nad tímto bodem dokumentu.

Seznam fyzicky náročných prací vítá komentátor Lidových novin Ondřej Leinert. „Otázkou je, jak tento problém odstupňovat. Představený model však vládní představitelé hledali dost překotně,“ řekl. Souhlasil i s nejasnostmi ohledně měření směn, s nimiž si prý úředníci „nevěděli rady“.

Fischer rovněž varoval před snižováním náhradového poměru, k němuž by mělo dojít v horizontu dalších desetiletí. „Jeho hodnota půjde radikálně dolů, což reforma reflektuje. Nejspíše tak dojde k tomu, že pro mnoho budoucích důchodců bude brigáda či forma pracovního poměru nutnou podmínkou, aby si udrželi životní standard,“ zdůraznil komentátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Státní sektor „uvěznil“ české pracovníky. Nezaměstnanost dál poroste, očekává Šichtařová

Přečtěte celý článek