První výsledky slovenských voleb: Pellegrini vede, ale Korčok stahuje ztrátu

před 2 týdny 34

Ivan Korčok chvilku před uzavřením volebních místností předstoupil před novináře ve svém volebním štábu. Poděkoval všem, kteří přišli k volbám, a vyjádřil soustrast rodinám, které v dnešní tragické nehodě na východě Slovenska přišly o příbuzné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čaputová na nás zapomněla, prezident musí spojovat. Lídr Maďarů fandí Pellegrinimu

„Jistě, že cítím stres,“ řekl prezidentský kandidát a šéf Národní rady Peter Pellegrini po příchodu do volebního štábu. Oba kandidáti pak napjatě sledovali, na čí stranu se přesouvají hlasy voličů.

První odhad výsledků, který zveřejnila společnost Median SK pro RTVS, předpovídal vítězství Ivana Korčoka. Bývalému ministrovi zahraničí přisoudil 51,10 procenta a předsedovi Národní rady Pellegrinimu 48,90 procenta.

V úvodu sčítání se do vedení dostal Pellegrini, který podle výsledků z 15 procent volebních okrsků měl zisk 66 procent hlasů před Korčokem s 34 procenty. S přicházejícími hlasy z velkých měst ale Ivan Korčok náskok svého soka stahoval.

Do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku postoupili Ivan Korčok a Peter Pellegrini, kteří získali nejvíce hlasů ze všech devíti kandidátů. Před čtrnácti dny v prvním kole získal Korčok 42,51 procenta a celkem obdržel 958 393 hlasů. Druhý na pásce, Peter Pellegrini, měl 37,02 procenta a 834 718 hlasů.

Volební průzkumy tak velký odstup nepředpokládaly. Před závěrečným finále se řešilo, jak žhavá bude kampaň a ke komu se přikloní voliči neúspěšných kandidátů. Nakonec ale kampaň nebyla příliš výrazná. O největší pozdvižení se postaral bývalý předseda vlády Igor Matovič.

„Odvedl špinavou práci a vnesl do veřejného prostoru téma sexuální orientace Petra Pellegriniho s jasným účelem. Odradit volit především krajně pravicové, tradicionalistické, kterých je asi 260 tisíc, řekl expert na politický marketing Jakub Horák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Volit může více než 4,3 milionu lidí. Svůj hlas ale mohou odevzdat pouze ve volebních místnostech na Slovensku. Proto mnoho Slováků vyrazilo do vlasti, například mladé voliče dovezl z Prahy a Brna speciální volební vlak.

Druhé kolo voleb začalo v 7 hodin ráno, kdy se otevřely volební místnosti. Hlasování skončilo ve 22 hodin. Poté začalo sčítání hlasů v souboji o to, kdo se stane nástupcem současné prezidentky Zuzany Čaputové. Ta se rozhodla o druhý mandát neusilovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prezidentská kampaň na Slovensku. Korčok čelí hackerům i falešnému webu, viní Pellegriniho

Přečtěte celý článek