Před půl stoletím ABBA triumfovala s hitem Waterloo. K výročí dostane řád od krále a televizní dokument

před 4 týdny 37

Přesně před padesáti lety udělala švédská popová skupina ABBA díru do světa, když s písní Waterloo vyhrála mezinárodní hudební soutěž Eurovize. U příležitosti tohoto výročí udělí švédský král Karel XVI. Gustav členům kapely na konci května rytířský řád Vasa za „velmi významný přínos švédskému a mezinárodnímu hudebnímu životu“.

Programu na svou počest, kterým tuto sobotu večer vyvrcholí týdenní oslavy, se však Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstadová ani Agneta Fältskogová nezúčastní. Jejich manažer Görel Hanser tiskové agentuře TT sdělil, že se společně rozhodli všechny žádosti v souvislosti s výročím odmítnout.

Švédská televize SVT v sobotu večer rovněž odvysílá premiéru dvouhodinového dokumentu Pohádka o skupině ABBA, který se zaměřuje na období mezi vydáním alb Arrival v roce 1976 a Super Trouper v roce 1980. ABBA se před 50 lety stala prvním zástupcem Švédska, který Eurovizi vyhrál. Dnes má země na kontě už sedm prvenství, to poslední získala loni zpěvačka Loreen (podruhé v kariéře) se skladbou Tattoo.

Do švédského výběru pro Eurovizi se ABBA poprvé přihlásila v roce 1973 a s písní Ring Ring skončila třetí. O rok později ji Waterloo přivedlo až do vítězného finále v anglickém Brightonu. Singl se záhy stal jedničkou evropských hitparád a pronikl i do první desítky v USA. Po celém světě se prodalo šest milionů kopií a před čtyřmi lety ho britští televizní diváci zvolili nejlepším příspěvkem v historii Eurovize.

V listopadu 2021 vydala skupina po 40 letech nové album s deseti skladbami s názvem Voyage. Uspořádala k němu také sérii digitálních koncertů, kde hvězdnou čtveřici nahradili virtuální „abbataři“. Letošní vyvrcholení Eurovize proběhne 7. až 11. května ve švédském Malmö.

Přečtěte celý článek