Předpokladem bude zřejmě absence etických mantinelů. Kalousek má o rezignaci Etického panelu ČT jasno

před 1 měsíc 29

Nezbytným kvalifikačním předpokladem bude zřejmě absence etických mantinelů, zhodnotil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) budoucnost Etického panelu České televize. Všichni dosavadní členové totiž na své funkce rezignovali. Důvodem mají být údajné spory s ředitelem veřejnoprávní televize Janem Součkem.

Informaci o rezignaci všech členů panelu potvrdil ve středu webu Novinky.cz jeden nich Nikolaj Savický. „Naše představy o tom, co má dělat Etický panel ČT, se diametrálně odlišují od představ, které má generální ředitel. Nejsme schopni dostát jeho požadavkům,“ řekl.

Později informaci Novinkám potvrdila i mluvčí ČT s tím, že jde o poradní orgán generálního ředitele, který považuje generální ředitel za klíčový. Zároveň ale respektuje rozhodnutí stávajících členů rezignovat. Dodala, že všichni byli navrženi bývalým generálním ředitelem Petrem Dvořákem.

Souček ve vyjádření, které Česká televize zveřejnila na sociální síti X, uvedl, že se na Etický panel za posledního půl roku obrátil dvakrát. „Bohužel v obou případech jsem měl odlišnou představu o tématech, kterými se má panel zabývat i o argumentačním základu, na němž je potřeba jejich doporučení stavět,“ oznámil. Dodal, že práce dosavadních členů si váží, ale obratem nyní začal pracovat na nové sestavě odborníků.

Všech pět členů Etického panelu ČT se rozhodlo rezignovat. Jedná se o poradní orgán generálního ředitele, a proto v nejbližší době bude Jan Souček navrhovat jména nových členů a předkládat je Radě ČT, která dle Kodexu ČT členy projednává. pic.twitter.com/XbJ1Yj9sYF

— Česká televize (@CzechTV) March 27, 2024

Na jeho vyjádření následně reagoval Kalousek. „Nezbytným kvalifikačním předpokladem pro budoucí členy etického panelu ČT bude zřejmě absence etických mantinelů,“ zhodnotil.

Etický panel České televize je poradním orgánem generálního ředitele České televize. Posláním Etického panelu České televize je přijímat stanoviska k eticky sporným aspektům pořadů České televize. Jedná výhradně na základě zadání, která obdrží od generálního ředitele České televize. Je pětičlenný, členství v něm je čestné.

Podle Novinek je důvodem sporu dlouholetý moderátor Václav Moravec. Na konci loňského roku na něj přišla stížnost od Institutu Václava Klause (IVK) kvůli tomu, že označil v médiích exprezidenta za „Putinova gubernátora“. Etický panel se moderátora zastal, Souček ale chtěl jeho rozhodnutí více odůvodnit.

Další spor se údajně odehrál okolo reportéra domácí redakce Jiřího Hynka. Ten odešel z obrazovek poté, co se jeho jméno objevilo v uniklých policejních spisech týkajících se kauzy IKEM. V policejních dokumentech měla být popsána jeho komunikace s někdejším náměstkem nemocnice Jiřím Malým, který je společně s exředitelem Michalem Stiborkem obviněn z vydírání lékařů. Hynek měl s Malým podle Seznam Zpráv řešit okolnosti konkurzu na ředitele nemocnice.

Přečtěte celý článek