Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na mimořádném sněmu v Praze ho v pondělí zvolili odboráři a odborářky. Získal 64 ze 112 hlasů. Podle některých předáků je to však slabý mandát. Výsledky vedení ČMKOS oznámí na tiskové konferencí po skončení zasedání, které pokračuje volbou místopředsedy.

Praha 13:40 25. března 2024

Josef Středula

Josef Středula | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

ČMKOS je s 31 svazy s asi 270 000 členů největší odborová centrála v zemi. Středulu na předsedu nominovalo čtrnáct svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala pak také místopředsedkyně Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Na předsedu však nekandidovala. Podle ní měl sněm ukázat, zda Středula má dál důvěru odborářů.

Na uvolněný post místopředsedy po rezignaci Víta Samka navrhlo třináct svazů vedoucího sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a svaz Media Jana Křemena z Českého rozhlasu.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Chtěli bychom je vidět, říká asistent trenéra reprezentace Veselý o zbylých dvou gólmanech

  2. Předsedou odborů se opět stal Josef Středula. Podle některých předáků je ale mandát slabý

  3. Pokles o téměř osm procent. Hodnota zemědělské produkce loni zaznamenala propad na 176,9 miliardy

  4. Když nemůžou diváci k nám, jdeme my za nimi, zve do kina na stream Dejvického divadla herec Myšička

  5. Národohospodářská fakulta po Ševčíkovi. Děkana bude senát volit v květnu, je čas na podání návrhů

  6. Porazila soupeře i soupeřku. Transgender šipkařka získala v jednom týdnu tituly proti mužům i ženám

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme