PŘEHLEDNĚ: Česko v zajetí černého kašle. Kdy se nechat očkovat a pro koho je nemoc smrtící?

před 1 měsíc 45

Co je černý kašel?

Černý kašel (nebo také pertussis či počeštěně pertuse) je vysoce infekční bakteriální onemocnění. Postihuje plíce a dýchací cesty, je známý také pod označením „dávivý kašel“. Nemoc způsobují bakterie Bordetella pertusis, které nacházejí útočiště v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby.

Jak poznat černý kašel?

Příznaků černého kašle je několik. Dospívající, dospělí nebo částečně imunizované děti mají obvykle mírnější nebo poněkud odlišné příznaky. U těchto skupin a u velmi malých dětí se černý kašel hůře diagnostikuje. Obecně lze ale vypozorovat nemoc následovně:

  • Nejprve jsou příznaky podobné běžnému nachlazení (kýchání, rýma, mírná horečka a slabý kašel).
  • Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty intenzivního kašle, po nichž následuje typické „zakokrhání“ nebo sípavý vdech.
  • Tyto záchvaty často končí vykašláním hustého průhledného hlenu, po čemž často následuje zvracení. K záchvatům kašle nejprve dochází v noci a posléze se častěji objevují v průběhu dne. Mohou se opakovat po dobu jednoho až dvou měsíců.
  • U malých dětí se typický sípavý vdech nemusí dostavit a po záchvatech kašle mohou následovat krátké zástavy dechu. Po této fázi se záchvaty kašle začnou objevovat méně často a s nižší závažností a dítě se postupně uzdraví (což může trvat až tři měsíce).

Příznaky se zpravidla objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Jaké jsou komplikace spojené s černým kašlem?

Nejzávažnější formy černého kašle postihují jednoznačně malé děti. Zvláště nebezpečný může být u neočkovaných malých dětí nebo dětí, jejichž matka nebyla očkována. Související komplikace zahrnují pneumonii (zápal plic), encefalopatii (onemocnění mozku), záchvaty a dokonce i úmrtí. Bohužel, novodobá Evropa se nedávno několika tragických případů dočkala.

U dospělých nebo starších dětí patří mezi komplikace krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

Jak se černý kašel šíří?

Černý kašel se šíří prostřednictvím kapének. Jedná se o drobné kapalné částečky, které se dostanou do vzduchu, když nakažená osoba kašle. Černý kašel může šířit i někdo, kdo má jen mírnou formu onemocnění, nebo nakažený člověk, který nemá vůbec žádné příznaky. Často se stává, že nemoc domů přinesou starší sourozenci nebo rodiče, kteří mohou být nositeli bakterie černého kašle, a nakazí malé dítě, které s nimi sdílí domácnost.

Koho černý kašel ohrožuje nejvíce?

Rizikem onemocnění černým kašlem je ohrožen každý, kdo proti němu nebyl očkován nebo jehož očkování již není aktuální. Nejrizikovější je průběh nemoci u kojenců a velmi malých dětí, stejně jako u neočkovaných seniorů.

Jak lze černému kašli předcházet?

Nejdůležitějším prostředkem prevence černého kašle je úplná imunizace. Vakcína proti černému kašli se obvykle podává v kombinaci s vakcínou proti záškrtu a tetanu (často také v kombinaci s vakcínou proti dětské obrně, Haemophilus influenzae a hepatitidě B).

Základní očkování sestávající ze dvou až tří dávek se obvykle podává mezi druhým a dvanáctým měsícem života, v závislosti na vnitrostátním očkovacím kalendáři. Třetí nebo čtvrtou dávku se doporučuje podat ve věku od 11 do 24 měsíců a další dávku mezi třetím a sedmým rokem.

Jak je to s přeočkováním dospělých?

Obecně se doporučuje přeočkování dospělých osob jednou za 10 či 15 let. Účinnost vakcíny totiž časem vyprchává. Očkování proti černému kašli a dalším nemocem je ovšem zpoplatněno částkou 1100 až 1300 korun. Ministerstvo zdravotnictví nicméně zvažuje, že ponechá v reakci na šíření černého kašle vakcinaci zdarma.

Některé země Evropské unie doporučují přeočkování také pro dospívající či ženy během těhotenství, což také dočasně chrání novorozence po narození. Pár států také apeluje na přeočkování pro nechráněné ženy brzy poté, co porodí, a to s cílem zmírnit riziko přenosu nemoci na novorozence.

Jak se černý kašel léčí?

K léčbě a prevenci dalšího šíření černého kašle se používají antibiotika. Aby však léčba byla co nejúčinnější, je nutné ji zahájit v raném stadiu onemocnění, během jednoho až dvou týdnů před výskytem záchvatů intenzivního kašle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co může za tak prudký vzestup černého kašle v České republice? K možným důvodům ve vysílání CNN Prima NEWS promluvil epidemiolog Roman Prymula.

Přečtěte celý článek