Dopadlo to jako vše, čeho se dotkli. Poslankyně se vysmála Zaorálkovi, o jeho straně má jasno

před 1 měsíc 46

Socani po sobě zanechali státní podnik finančně v troskách, vpálila místopředsedovi sociálních demokratů Lubomíru Zaorálkovi poslankyně za občanské demokraty Renáta Zajíčková. Chladnou ji nenechala jeho kritika vlády za plány s Českou poštou. Podle Zaorálka jde o postup, který známe z devadesátých let.

„Panu Zaorálkovi bych chtěla připomenout, že jeho strana, která překročila 567 červených linií, měla vnitro v gesci dvě předchozí volební období. Socani po sobě zanechali směšně oldschool poštovní služby a státní podnik finančně v troskách. Dopadlo to jako vše, čeho se kdy dotkli,“ napsala na sociální síti poslankyně Renáta Zajíčková.

Reagovala tak na slova místopřepředsedy sociálních demokratů a lídra strany pro eurovolby Lubomíra Zaorálka, který kroky vlády přirovnal k dění v devadesátých letech. „Je to postup, který si mi někteří dobře pamatujeme z devadesátých let. Vezme se nějaká veřejná služba, nebo takováto instituce, která má na starosti nějakou veřejnou službu, z ní vytáhnete to, co je prosperující, to někomu prodáte, státu zbude jenom ten zbytek, který už vůbec tak ziskový není. No a státu už jenom zbývá, aby nakonec řekl: Podívejte se, tohle se vlastně provozovat vůbec nedá. A nakonec to provatizuje kompletně,“ komentoval Zaorálek.

„My někteří si tady tyto procesy pamatujeme. A je to prostě klasický způsob, jak postupně veřejné služby zlikvidujete. Takže já to pokládám za takovou modelovou metodu, kterou dobře známe, která se dá použít i ve zdravotnictví, která se dá použít i ve školství, je to prostě něco, co se vrací. Mně připadá, že tahle vláda, ve která hraje docela velkou roli duch devadesátých let, strana ODS, u které mi připadá, že se nikam neposunula. Ona vlastně opakuje stejné, nejenom ideologické poučky, ale dokonce, jak je vidět, i metody, které jsou takto staré, tak je znovu vrací do hry. A já se obávám, že Česká pošta nemusí být poslední,“ pustil se do vlády Zaorálek.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Za rok 2022 vykázala ztrátu 1,75 miliardy korun, výnosy se snížily o dvě miliardy na 17,5 miliardy. Za loňský rok pak snížila ztrátu zhruba o miliardu korun přibližně na 700 milionů korun. Přispěly k tomu provozní změny a úspory včetně uzavření 300 poboček. Letošní hospodaření by mělo skončit kladnou nulou, prohlásil minulý měsíc generální ředitel státního podniku Miroslav Štěpán.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod jehož resort Česká pošta spadá, chystá rozdělení podniku na dvě části. Počítá s tím transformační zákon o České poště, který je nyní v připomínkovém řízení. Po něm má zamířit do poslanecké sněmovny. V případě jeho platnosti od ledna 2025 by se státní podnik rozdělil na část, která bude dál poskytovat tradiční státem dotované poštovní služby, a na část Balíkovna, která by si měla doručováním balíků na sebe vydělat. Po vzniku státní akciové společnosti Balíkovna se plánuje, že do ní vstoupí i soukromý kapitál. Za vzor má Rakušan například německou poštu.

Přečtěte celý článek