Premiér Fiala popáté obhájil post předsedy ODS. ‚Dostal jsem silný mandát,‘ poděkoval delegátům

před 3 týdny 34

Premiér Petr Fiala popáté obhájil post předsedy ODS. Pokud dvouletý mandát dokončí, překoná zakladatele strany Václava Klause. Na ostravském kongresu pro něj hlasovalo 424 z 525 přítomných delegátů, tedy 81,1 procenta. Fiala neměl protikandidáta a nominaci měl ze všech čtrnácti krajů. Z kongresu odjede dříve, v pondělí jej čeká návštěva v Bílém domě u prezidenta USA Joea Bidena. Kongres bude pokračovat volbou zbylé části vedení.

Ostrava 12:57 13. 4. 2024(Aktualizováno: 13:23 13. 4. 2024)

Petr Fiala na kongresu ODS

Petr Fiala na kongresu ODS | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Požádal jsem o silný mandát. Dostal jsem silný mandát. ODS si je vědoma toho, jakou má úlohu v České republice. Děkuji, že jste podpořili cestu, kterou jsem nabídl. Nebudou to standardní souboje mezi pravicí a levicí. Bude to boj o budoucí charakter našeho státu,“ řekl Fiala krátce po svém zvolení.

Před volbou v projevu uvedl, že vláda pětikoalice, tedy ODS, lidovců, TOP 09, Starostů a Pirátů, má podle premiéra Petra Fialy splněno 60 procent z úkolů, které si před více než dvěma lety zadala. Delegátům volebního kongresu ODS v Ostravě v kandidátském projevu řekl, že není pochyb o tom, že do konce mandátu splní vláda naprostou většinu toho, co si předsevzala.

Vládní stabilita? Kongres ODS by měl potvrdit stávající stranické vedení, o volné místo se hlásí Decroix

Číst článek

Vládní kabinet podle něj zvládl přejít přes neočekávané výzvy a restartu Česka nasvědčují všechny ekonomické ukazatele. „Poklesla inflace, ceny energií už několik měsíců klesají. Dočkáme se růstu reálných mezd,“ uvedl mimo jiné.

Do ostravského hotelu Clarion přijeli vedení ODS podpořit lídři všech čtyř koaličních stran. Novinářům řekli, že si přejí pokračování spolupráce tak, aby mohli v poslední etapě vládního mandátu naplnil všechny závazky.

„Důležité je, aby ODS byla stranou, která dokáže oslovit co nejvíce voličů, kteří chtějí v České republice kvalitní demokracii, prozápadní orientaci a tržní systém. Kteří nechtějí, abychom byli zemí taženou na východ. Naopak, abychom byli pevnou součástí Evropské unie a NATO. A o to, si myslím, půjde v příštích volbách,“ řekl Fiala.

Zdůraznil, že jeho cílem bude výhra v příštích parlamentních volbách. Nemám v úmyslu nechat tuto zemi populistům a extrémistům, prohlásil Fiala.

Před deseti lety a třemi měsíci, 18. ledna 2014, jsem vystoupil s tím, že chci vést Občanskou demokratickou stranu. Bylo to v Olomouci a naše @ODScz byla v té době v nejhorší situaci ve své historii.

Dokázali jsme se tehdy spojit, postavit se jeden za druhého a dalších osm let… pic.twitter.com/fdMf3hZik9

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 13, 2024

Fiala neměl protikandidáta, stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura. Neočekávají se ani velké změny na dalších místech předsednictva. Souboj by neměl nastat ani o čtvrté zatím prázdné místopředsednické místo, o které se uchází místopředsedkyně poslaneckého klubu Eva Decroix. Má podporu ministra dopravy Martina Kupky či Stanjury.

Na kongres se sjelo kolem 530 delegátů, dvoudenní akci pojímají jako začátek cesty k sněmovním volbám v příštím roce. ODS v průzkumech preferencí drží druhé místo s odstupem za opozičním ANO bývalého premiéra Andreje Babiše. Ačkoli Fiala se netěší velké oblibě v průzkumech veřejného mínění, podporu mezi straníky má.

„Je to neskutečně schopný, konstruktivní člověk, který umí hledat řešení, extrémně korektní. Když vám podá ruku, můžete mu věřit, to není běžné u premiéra,“ chválil ho při příchodu vicepremiér TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

jgr, dto, vto

Přečtěte celý článek