Přestaňte se hádat, ten průšvih jste udělali spolu. Schillerová a Stanjura to schytali od Kalouska

před 4 týdny 35

Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová se na sociální síti pustila do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) kvůli schodku státního rozpočtu. Ten byl ke konci března podle ministerstva 105 miliard korun. Podle Stanjury tím vláda plní slib o snižování tempa zadlužování. Pozitivní efekt má podle něj i konsolidační balíček. Schillerová to ale vidí jinak.

„Meziměsíční hospodaření státního rozpočtu za březen (-2,5 miliardy) je nejlepším výsledkem za posledních pět let. V meziročním srovnání jsme na tom o víc než 60 miliard lépe, čímž naše vláda plní svůj slib o snižování tempa zadlužování. Růst na příjmové straně (+12 %) ukazuje na postupné oživování spotřeby domácností a první pozitivní efekty vládního ozdravného balíčku,“ napsal ministr Zbyněk Stanjura na sociální síti.

Na jeho slova následně reagovala někdejší šéfka státní kasy Alena Schillerová. „Takže na konci ledna, když jste zaplatil vše co máte včas, pro Vás byly meziměsíční výsledky ‚nic neříkajícím číslem‘, protože byly zkresleny zálohou na školství. Abyste se nyní chlubil ‚nejlepším meziměsíčním výsledkem za 5 let‘,“ napsala. „Pane Stanjuro, váš březnový deficit je podobný tomu, jaký měla ČR v roce 2021 při totálním uzavření ekonomiky, kdy podstatná část národa místo práce pobírala covidovou pomoc. Místo vychloubání byste si měl vzpomenout, co jste sliboval před volbami. A deficit 105 miliard korun za první kvartál to vážně nebyl,“ pustila se do ministra.

Oba to ale následně schytali od bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Přestaňte se hádat, paní Schillerová a Zbyňku. Ten zásadní průšvih jste udělali spolu. Ne koalice SPOLU, ale spolu vy dva, s podporou SPD. Zákonem 609/2020 Sb jste spolu vypnuli pravidla rozpočtové odpovědnosti. Tak je SPOLU zase zapněte, prosím,“ vyzval.

Zmiňovaný zákon vstoupil v platnost 1. ledna 2021 a změnil některé zákony v oblasti daní, vypnul také pravidla o rozpočtové odpovědnosti. Na podzim 2020 tuto změnu odhlasovali právě poslanci za ANO, ODS a SPD.

Státní rozpočet vykázal ke konci března deficit 105 miliard korun. Schodek se tak proti únoru mírně prohloubil o 2,5 miliardy korun. V tiskové zprávě to v úterý oznámilo ministerstvo financí. Plán rozpočtu na letošní rok počítá se schodkem 252 miliard korun. Loni skončil rozpočet s deficitem 288,5 miliardy korun. Byl to nejlepší výsledek od začátku pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrtý nejhlubší schodek v historii Česka.

Rozpočtové příjmy za první čtvrtletí dosáhly 449 miliard korun, proti roku 2023 se zvýšily o 11,6 procenta. Pozitivně se projevila první letošní záloha daně z neočekávaných zisků (tzv. windfall tax), která byla 13 miliard korun. Výdaje meziročně klesly o 2,6 procenta na 554 miliard korun.

Přečtěte celý článek