Zubařů je v Česku dost, tvrdí Šmucler. Placená náhrada amalgámu ale může podle něj ordinace ohrozit

před 1 měsíc 133

před 7 mminutami|Zdroj:

ČT24

Rozhovor s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem (zdroj: ČT24)

Problém s nedostatkem zubních lékařů je podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera jen problém pojišťoven. V rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že nedokážou zprostředkovat kontakt mezi pacientem a zubařem. On je přesvědčen, že zubních lékařů je v republice dost a většina podle něj nabírá pacienty. Za ohrožení budoucnosti některých ordinací však považuje návrh, podle kterého by po zákazu amalgámových výplní byly již všechny plomby alespoň zčásti placené pacientem. Rozhovor se Šmuclerem vedl Jakub Pacner.

Pokud by skutečně vešel v platnost zákaz amalgámu, co by to znamenalo pro české zubní lékařství? Řada lidí jej využívá.

Záleží, jestli Česko splní sliby, které dalo v Bruselu, na základě čehož se to zakázalo, anebo jestli nesplní. My jsme připravili plán přechodu – ještě s panem náměstkem (ministra zdravotnictví Romanem) Prymulou, z toho vidíte, že je to starší doba – kde se řeklo, že se to nahradí výplní, která bude stát asi 1700 korun. S tím, že každý člověk, který má teď bezplatnou amalgámovou výplň v základním provedení, tak by měl takovou základní výplň. Česká stomatologická komora ji přesně pojmenovala, je to jednovrstevná výplň, může být z amalgámu, může být ze samopolymerujících pryskyřic, může to být i fotokompozit. Tím by se zajistilo pokračování péče pro 2,3 milionu lidí, kteří čerpají bezplatné výplně. Z toho asi milion lidí je v sociální tísni. O ně se stará asi tisíc zubních lékařů, kteří bez těchto peněz nepřežijí. Jsou většinou na venkově.

Ministerstvo zamítlo náš návrh a chce návrh, kdy čtyřicet procent z ceny výplně dostane zubní lékař za to, že se o vás stará, a pak si může říct jakoukoliv cenu výplně. Zní to úžasně, ale mám strach, že tento návrh, který je z dílny Pirátů, naštve spoustu lidí a že se zavře spousta zubních ordinací.

Nezhorší se kvalita zubů lidí v Česku tím, že už nebude alternativa, která bude bezplatná? Někteří lidé mají hluboko do kapsy nebo to pro ně bude dostatečná motivace neřešit problém.

Péče se zhorší dramaticky. Odborně je to naprosto špatně. Slíbili jsme, že ty peníze dáme. Je to Slovensko, Slovinsko, Bulharsko, Česká republika, kde je to velký problém. Sice se říká, že když se ve Švýcarsku zrušilo hrazení výplní, Švýcaři si lépe čistili zuby, ale Švýcaři jsou jiní. Na Slovensku mají variantu podobnou tomu, co se chystá tady. Víme, že u chudých lidí se řeší kazy extrakcí. Počká se, než je to velké, pak se zub extrahuje. Další věc, u nás se zakázal amalgám u dětí, což nebylo logické. Je řada dětí, které obtížně spolupracují, s lékařem se dohadují. (...) Amalgám jste tam v pár minutách dali a docela dobře. Moderní výplně nejdou. A tyto děti čekají na ošetření v celkové anestezii, v sedaci. Taková ošetření jsou přístupná jenom ve státních nemocnicích, soukromníkům na to nedali smlouvy a děti čekají třeba rok. Takže u dětí už se situace po zákazu zhoršila.

Takže vy osobně nejste zastáncem zákazu amalgámu?

Zastáncem zákazu amalgámu hlavně nejsou OSN, Světová zdravotnická organizace ani Světová stomatologická organizace.

Pokud se bavíme o prevenci kazů, jak si Česko stojí?

Česko si stojí jako ve všem. Je jediná země, která nedává na edukaci ve školách ohledně zubního kazu. Jsou na to peníze u pojišťoven, ale děti nejsou priorita, je to strašná škoda. Stálo by to asi 50 milionů ročně, je to legrace. Zachování výplní jsou čtyři miliardy. Nebylo by to smrtící, je to méně než jedno procento rozpočtu pojišťoven. Ale naštěstí asi třetina dětí tu edukaci dostává díky České stomatologické komoře, našim kolegům, díky rodičům, kteří si to platí, a díky městským částem. V Praze už vysloveně bojují. Ládví bude letos chtít udělat největší akci v historii České republiky – tisíc dětí bude 20. března edukováno.

Jak je to s nedostatkem zubařů v Česku? Pořád se o tom hovoří a jsou regiony, kde je problém najít ordinaci, která by nabírala, nebo nejsou vůbec.

Víte, který region je nejhorší?

Podle stránek České stomatologické komory Plzeňský kraj nemá nikoho, kdo by přijímal.

Ne, na stránky České stomatologické komory ať se nikdo nedívá.

Tam jsou vaše údaje.

Já to vysvětlím. Když naši lékaři cítí potřebu získat pacienty zadarmo, bez inzerátu, tak napíšou, že nabírají. Ale v průměru nabírá každý český stomatolog ročně tři procenta nových pacientů.

Na stránkách České stomatologické komory jsou seznamy i s filtrem, zda mají smlouvu s pojišťovnou. Je tam odkaz ze stránky VZP – že tam má člověk jít, podívat se, jestli v jeho regionu, jeho městě je ordinace, která by nabírala pacienty.

To dělá VZP protiprávně.

Takže ten seznam není podle vás směrodatný?

To vůbec není žádný seznam. Vysvětlím to jedno po druhém. Za prvé, počet zubních lékařů rekordně rychle roste. Vždycky nám rostl, ale za poslední rok přibylo nových víc, než odešlo. Zubních lékařů je už o více než padesát procent víc, než bylo za socialismu, a co je zajímavé, rovnoměrně se to rozděluje ve všech krajích. Není žádný kraj v České republice, kde by nerostl počet zubních lékařů rychleji, než počet obyvatel.

Tak jak si vysvětlit to, že nenabírají?

Já neznám zubního lékaře, který nenabírá pacienty.

Jaktože v Plzni je nula? Je to z dat vašich stránek.

To je něco jiného, to je inzerce. Když někdo nemůže najít zubního lékaře, nešel bych na pojišťovnu. To je něco jako hledat manžele přes pojišťovnu. Najdete někoho, koho nechcete. Žil jsem roky ve středně velkém městě Příbrami, věděli jsme, ke komu chceme a nechceme. Když člověk slušně přijde a řekne: Vím, že teď asi máte plno, můžete si mě napsat? Ozveme se. Tak to děláme všichni zubní lékaři v České republice.

Týká se to i zubařů, kteří mají smlouvu s pojišťovnami?

Dělám stomatologii 35 let. V úterý jsem nabral tři pacienty.

Takže ten problém v Česku podle vás není?

Problém je takový, že se pojišťovny neumí domluvit – kromě severní Moravy, kde jsou šikovné pojišťovny, kterým se lidé nahlásí, a ony řeknou: ‚máme pane doktore pět set lidí, vemte nám je‘ a zaplatí mu to. Ale zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna dělá to, že dá pacientům seznam všech zubních lékařů v okrese. (...) Ta věc se musí dělat kultivovaně. My chceme, aby zdravotní pojišťovny měly seznam pacientů, kteří požadují zubního lékaře a nemají. Když ho nemají, tak ministerstvo zdravotnictví máme od toho, aby dávalo pokuty, když se do roka nezajistí do nějaké dojezdové vzdálenosti. Uvidíte, že se to zajistit dá. Z okresů je nejmenší pokrytí péčí v Praze, nejdelší dojezdová vzdálenost je v Praze, druhý nejhorší je Středočeský kraj, třetí je Karlovarský kraj. Nejlepší dva kraje z hlediska dosažitelnosti služby je Zlínský kraj, Vysočina a na třetím místě je Moravskoslezský kraj.

S Prahou to nevychází s čísly, která jsem dohledal u vás na stránkách.

My neorganizujeme zdravotnická zařízení, organizujeme zubní lékaře. Když se nám nahlásí zdravotnické zařízení, nabízíme, že když shání pacienty, může u nás inzerovat. Takže vidíte, kdo zadarmo inzeruje.

Takže to může být návod pro lidi, kteří říkají, že nemohou najít zubaře, a říkají, že nejsou zubaři. Možná, že se ti lidé pletli a teď vědí, jak na to...

Pojišťovny se musí starat.

Přečtěte celý článek