Prezident Pavel dorazil do Rwandy, uctí oběti genocidy a bude jednat o spolupráci

před 4 týdny 27

Český prezident Petr Pavel v pátek večer přiletěl na třídenní návštěvu do Rwandy, kde se v neděli zúčastní připomínky 30. výročí genocidy, která stála životy okolo 800 tisíc lidí. Během své první africké cesty ve funkci má Pavel v plánu také setkání s prezidentem Paulem Kagamem či dalšími africkými a evropskými politiky, kteří dorazí na ceremoniál. Sejde se rovněž s Čechy pracujícími či podnikajícími ve čtrnáctimilionové středoafrické zemi.

Po krátkém mezipřistání v Káhiře dorazil stroj s Pavlem do rwandské metropole Kigali v 19:00 SELČ. S prezidentskou delegaci přiletěl také někdejší český velvyslanec při OSN Karel Kovanda, který v roce 1994 prosazoval aktivní přístup mezinárodního společenství k ukončení masakru menšinových Tutsiů. Řada západních politiků přiznává, že jejich země i OSN v době tragického krveprolití selhaly, když masakru nedokázaly zabránit.

„Karel Kovanda sehrál důležitou roli v uznání toho, co se tehdy dělo ve Rwandě, za genocidu,“ prohlásil dnes Pavel, podle něhož byla později za genocidu odsouzena zhruba stovka lidí ve vysokých funkcích. Kovanda je držitelem nejvyššího rwandského státního vyznamenání.

Pavel krátce před odletem novinářům řekl, že Rwanda je pro Česko perspektivním partnerem jako jedna ze stabilnějších afrických zemí s nízkou mírou korupce. „Věřím, že přinese České republice, ale i našemu byznysu nové příležitosti.“ řekl o své návštěvě trvající do neděle.

Její součástí bude i setkání s Čechy, jejichž firmy či organizace ve Rwandě působí. Například dodávají satelitní data pro rwandské zemědělství či pro zajišťování komunikace, školí místní lékaře nebo pomáhají hendikepovaným ženám. Řeč bude i o skupině nosorožců černých, kteří do rwandského národního parku Akagera před pěti lety přicestovali ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Přečtěte celý článek