Prezident Pavel navštíví areál bývalých skladů munice ve Vrběticích

před 2 týdny 30

foto Ilustrační foto - Návštěva prezidenta Petra Pavla ve společnosti TON, při prezidentově dvoudenní návštěvě Zlínského kraje, 16. dubna 2024, Bystřice pod Hostýnem, Kroměřížsko.

Zlín - Prezident Petr Pavel dnes navštíví areál ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí. Setká se tam se starosty okolních obcí, krajským policejním ředitelem a zástupci státního podniku Vojenské lesy a statky ČR, který areál spravuje. Zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) uvedl, že chce prezidenta upozornit na nutnost provedení hloubkového pyrotechnického průzkumu za hranicemi areálu.

"Vnímám, že problém nebyl uspokojivě dořešen, chci znát stanoviska jednotlivých stran," řekl v pondělí médiím Pavel. Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) ČTK řekl, že chce prezidenta seznámit se situací v areálu. "Je to dluh, který zůstal po té nešťastné události," uvedl. Vrbětice zasáhly exploze muničních skladů v říjnu a prosinci 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Vyšetřovatelé podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že ve skladech umístili nástražné zařízení, které vyvolalo explozi.

Návštěvou Vrbětic začíná druhý den návštěvy prezidenta ve Zlínském kraji. Na programu má dnes Pavel ještě například prohlídku výrobní části podniku Česká zbrojovka v Uherském Brodě. Také se setká s výrobci tradičních řemeslných výrobků, prohlédne si archeologické muzeum v Ostrožské Lhotě a později odpoledne ho čeká před návratem do Prahy debata s občany v Uherském Hradišti.

Přečtěte celý článek