Japonská sonda SLIM, která v druhé polovině ledna přistála na Měsíci, stále funguje. Přečkala již třetí lunární noc, ačkoli nebyla navržena tak, aby noční teploty na Měsíci sahající až k minus 130 stupňům Celsia snesla, uvedla ve středu japonská vesmírná agentura JAXA.

Tokio 21:37 24. dubna 2024

„Sonda SLIM si stále zachovává své hlavní funkce,“ sdělila JAXA, která potvrdila obnovu spojení se sondou po třetí lunární noci, jež trvá zhruba dva pozemské týdny. Sonda také poslala na Zemi nový snímek, který japonská vesmírná agentura zveřejnila na síti X.

„Budeme nadále stav sondy pečlivě sledovat a prověříme, u kterých součástek hrozí největší zhoršení stavu,“ dodala JAXA.

Mise splněna. Expedice úpických astronomů pořídila v USA snímky koróny při zatmění Slunce

Číst článek

Japonsko se lednovým přistáním stalo pátou zemí, která dokázala své zařízení dopravit na Měsíc. Přistání se zdařilo s odchylkou 55 metrů od vytyčeného cíle, což podle expertů představovalo bezprecedentní stupeň přesnosti.

SLIM se ale při tvrdším dosednutí na měsíční povrch převrátil a jeho solární panely se dostaly do špatné pozice vůči Slunci.

Díky změně úhlu slunečního svitu se po více než týdnu SLIM probudil k životu. Modul, který přistál v kráteru Shioli v měsíčním moři Mare Nectaris na přivrácené straně Měsíce, následně pokračoval v průzkumu měsíčního povrchu. V únoru přečkal svou první lunární noc, v březnu pak i druhou.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Přežívá i noční mrazy. Japonská sonda SLIM funguje déle, než se čekalo. Odolává až mínus 130 stupňům

  2. ‚Každá vyspělá země má festival sexu.‘ Erotický festival v Jižní Koreji zrušili den před zahájením

  3. Hokejisté Pardubic jsou krok od zisku trojefe pro mistra extraligy, v pátém zápase porazili Třinec 3:0

  4. Kaderka nás měl za nepřátele a lháře. Kdo s námi mluvil, ten na to doplatil, popisuje reportér Janoušek

  5. Plzeň je druhým finalistou českého poháru, Zlín po dvou brankách útočníka Chorého porazila 3:0

  6. Biden podepsal vojenskou pomoc Ukrajině. ‚Vybavení začneme posílat během hodin,‘ prohlásil

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme