Další antisemitský zločin? Mladík měl v Curychu pobodat ortodoxního žida, policie ho zatkla

před 1 měsíc 48

Policie dostala v sobotu večer hlášení o hádce, do které se zapletlo několik lidí. Mladík, který je švýcarským občanem, při tom prý zaútočil na padesátiletého muže a nožem mu způsobil těžká poranění. Útočník byl na místě zatčen.

ČTĚTE TAKÉ: Trval na své nevině, přesto ho popravili. Vězně z USA se zastaly celebrity, z jeho slov mrazí

Policie uvedla, že preventivně zpřísnila bezpečnostní opatření v okolí curyšských židovských institucí.

Švýcarský svaz židovských obcí uvedl, že „je hluboce šokován tím, že člen společenství se stal obětí takového útoku“. Dodal, že fyzické antisemitské útoky jsou ve Švýcarsku velmi vzácné a že židovská komunita podobných závažných útoků byla v posledních více než dvou dekádách ušetřena, po loňském 7. říjnu však takových případů výrazně přibylo.

Antisemitismus je v některých evropských zemích na vzestupu v souvislosti s izraelskou invazí do Pásma Gazy. Izraelská armáda ji podnikla v reakci na útoky ze 7. října, kdy bojovníci z teroristického palestinského hnutí Hamás pronikli z Pásma Gazy do jižního Izraele a zabili tam asi 1 200 lidí, hlavně civilistů. Dalších 250 osob zavlekli do Gazy jako rukojmí. Izraelské vojenské operace na palestinském území si vyžádaly více než 30 tisíc lidských životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Senior z Podivína se přiznal k vraždě, vězení se ale vyhne. Byl popletený, popsali sousedé

Přečtěte celý článek