Při úderu na íránský konzulát v Damašku zahynul vlivný člen revolučních gard

před 1 měsíc 29

1. 4. 2024Aktualizovánopřed 28 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

Reuters

Letecký úder zničil budovu u íránského konzulátu v syrském hlavním městě Damašku. Podle íránských médií útočil Izrael. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že zemřelo šest lidí, podle íránských médií je obětí pět, mezi nimi i íránští diplomaté. Jednou z nich je vysoce postavený velitel íránských revolučních gard Mohammad Rezá Zahádí, sdělil agentuře Reuters libanonský bezpečnostní zdroj. Podle Reuters jde o „překvapující a zjevnou eskalaci konfliktu na Blízkém východě“.

Syrské ministerstvo obrany citované agenturou AFP sdělilo, že Izrael provedl útok na přístavbu budovy íránského velvyslanectví v Damašku. Všechny osoby, které se tam v tu dobu nacházely, byly zabity nebo utrpěly zranění, dodalo syrské ministerstvo.

Aktivisté z exilové organizace SOHR uvedli, že na místě zásahu v blízkosti íránského velvyslanectví zahynulo šest lidí. Zahádího smrt potvrdila íránská polooficiální tisková agentura SNN, která ho označila za velitele íránských jednotek Kuds. Ty podporují síť spojenců Teheránu v zahraničí.

Reportéři agentury Reuters popsali, že viděli na místě činu ve čtvrti Mezzeh v syrské metropoli kouř stoupající z trosek zničené budovy a před ní zaparkovaná záchranná vozidla. Na stožáru před troskami visela íránská vlajka. Na místě byli podle agentury spatřeni syrský a íránský ministr zahraničí.

Následky úderu u íránského konzulátu v Damašku

Íránský velvyslanec je údajně v pořádku

Podle íránského státního rozhlasu, na jehož informace odkazuje DPA, je nepravděpodobné, že by se v budově velvyslanectví v době náboženského svátku nacházeli nějací zaměstnanci. Íránská státní média později uvedla, že velvyslanec a jeho rodina vyvázli bez zranění.

Izrael v souladu se svou praxí odmítl incident komentovat. Mluvčí izraelské armády podle Reuters pouze uvedl: „Nekomentujeme zprávy v zahraničních médiích.“

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či Teheránem podporovaným libanonským teroristickým hnutím Hizballáh. Útoky zesílil od loňského října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás podniklo brutální útok na Izrael.

Cíle poblíž Damašku byly terčem leteckého útoku také v neděli. V pátek zemřelo při leteckých útocích na severozápadě Sýrie více než padesát lidí, mezi nimiž byli podle SOHR syrští vojáci a členové Hizballáhu.

Přečtěte celý článek