Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na soudce Ústavního soudu (ÚS) právníka a sociologa Jiřího Přibáně a soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška. Oznámil to v pondělí odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky. V červnu mandát skončí místopředsedovi Ústavního soudu Vojtěchu Šimíčkovi a soudci Tomáši Lichovníkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do 60 dnů.

Aktualizováno Praha 11:35 22. 4. 2024(Aktualizováno: 11:43 22. 4. 2024)

Jmenování nového vedení Ústavního soudu

Jmenování nového vedení Ústavního soudu | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Přibáň absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, je profesorem práva na univerzitě ve velšském Cardiffu, kde také vede právně-sociologické Centrum pro právo a společnost.

V minulosti byl mimo jiné hostujícím profesorem nebo vědeckým pracovníkem na Evropském univerzitním institutu ve Florencii, na pražské pobočce New York University či Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Podle médií v roce 2013 odmítl nabídku na pozici ústavního soudce od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana.

Tomáš Langášek (vlevo) a Jiří Přibáň | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Zkušenosti s Ústavním soudem

Langášek je soudcem Nejvyššího správního soudu od března 2013, je též předsedou volebního a kárného senátu pro soudce. Je též absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

S Pavlem začíná nová etapa ve vývoji demokracie. Rok 1989 je definitivně minulostí, míní Přibáň

Číst článek

Působil v Kanceláři veřejného ochránce práv, byl členem Výboru pro zabránění mučení a jinému nelidskému nebo ponižujícímu zacházení nebo trestání při Radě vlády pro lidská práva.

Od roku 2003 byl Langášek u Ústavního soudu nejdříve jako asistent předsedy, později se stal vedoucím analytického odboru a dále generálním sekretářem. V minulosti byl také členem Rady Justiční akademie. Od předloňského ledna je zastupujícím členem Benátské komise Rady Evropy.

Pavel za více než rok ve funkci jmenoval osm nových soudců Ústavního soudu i jeho předsedu Josefa Baxu. Naposledy řady soudu v únoru rozšířil advokát Milan Hulmák.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Přibáň z Cardiffu a Langášek z Nejvyššího správního soudu. Prezident je navrhuje na ústavní soudce

  2. ONLINE: Odvolací soud projednává obžalobu Dominika Feriho. ‚Chybí mu sebereflexe,‘ řekl státní zástupce

  3. Už 1500 zájemců využilo programu Oprav dům po babičce. Ministerstvo očekává, že jich bude až 40 tisíc

  4. Obě jedničky konferencí zahájily play-off NBA výhrou. Boston přejel Miami, Oklahoma porazila New Orleans

  5. ONLINE: USA finálně schválí zbrojní pomoc Ukrajině tento týden. Část dodávek získá Kyjev v řádu dnů

  6. Zadina se pustil do hokejového experta Antoše. ‚Má vliv na působení rozhodčích,‘ kritizuje trenér Pardubic

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme