Příliš mnoho prvních míst. Schillerová by si měla konečně vybrat

před 1 měsíc 48

GLOSA / Výjezdní zasedání tzv. lepší vlády se uskutečnilo v prostorách olomoucké radnice, ačkoliv o tom tamější opozice nebyla vůbec informována. Prostory radnice tak místní primátor zvolený za ANO zdarma „propůjčil“ k agitaci vlastní strany. Je to sice hloupé, ale u Babišovy sekty nijak překvapivé.

Fotografie, které se z onoho výjezdu lepšovlády objevily na sociálních sítích, však spíše vypadají, že lepšoministři nejednají, ale ⁠– jak jeden z komentujících trefně poznamenal ⁠– „jsou tak maximálně na koberečku“. Kdo je kartáčuje a jaké složky k tomu používá, není těžké uhodnout.

To nejzajímavější však prozradila věrná následovnice velkého mistra Alena Schillerová na svém účtu na síti X. Podle ní je na prvním místě rozvoj a podpora regionů. „Vládu Petra Fialy zajímají na městech a obcích pouze jejich bankovní účty. Na dnešním jednání lepší vlády v Olomouci jsme ujistili místní, že pro nás bude naopak rozvoj a podpora regionů na prvním místě,“ napsala Schillerová.

Jako exministryně financí a vlastně jako člověk, který prošel alespoň základním školstvím, by měla vědět, že první místo je jen jedno.

Takže co si máme o prvním místě pro regiony pomyslet, když v roce 2019 v rozhovoru pro Český rozhlas řekla (tehdy ještě jako členka vlády), že „naše priority jsou důchody, platy učitelů a investice“.

O dva roky později, ještě stále v křesle ministryně financí, slavnostně 21. června oznamovala, že „tato vláda má zdravotnictví na prvním místě a čísla jsou nejlepším důkazem“. Napsala to po jednání s tehdejším ministrem zpěvu, tedy vlastně zdravotnictví, Adamem Vojtěchem.

V témže roce hnutí ANO ve volebním programu nazvaném Až do roztrhání těla tvrdilo, že na prvním místě je oběť trestného činu (str. 33) a „školství bylo, je a bude naší prioritou, a to nejen na papíře“ (str. 26). A to ještě v říjnu Alena Schillerová přitopila pod kotlem při návštěvě ve Znojmě. „Investice do zdraví našich obyvatel musí být na prvním místě. Ráda jsem si proto dnes vyslechla plány pana ředitele na rozsáhlou rekonstrukci celé nemocnice včetně dětského oddělení,“ chlubila se tehdy Schillerová.

V roce 2023 pak politická divize Agrofertu, když obsadila opoziční lavice, prohlásila, že „prioritami jsou ceny elektřiny a podmínky pro azyl“.

Nebylo by přímější a férovější, kdyby na rovinu řekla, že na prvním místě je především prospěch jejího majitele, a to bez jakýchkoliv vedlejších podmínek?

Přečtěte celý článek