Přímá volba starostů a hejtmanů

před 2 týdny 24
Navrhuji přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich přímou hmotnou odpovědnost.

To je téma SPD: přímá volba a odvolatelnost politiků. A my jsme tady podali ústavní návrh zákona, je to změna ústavy, která by umožnila, aby byli přímo voleni v první fázi hejtmani a starostové. Je to třeba na Slovensku, je to v Polsku, v Německu jsou taky voleni starostové přímo, v Japonsku taky, v Americe taky. Je to všude možně ve světě, jenom u nás v České republice to z nějakého důvodu vy nechcete.
To znamená, SPD tady navrhlo, vidíte, že je to tisk číslo 7, že to bylo navrženo už přímo hned po volbách, takže my to navrhujeme předřadit jako bod číslo 6 na schůzi Poslanecké sněmovny. Pardon, 5. A je to zákon, který umožňuje přímou volbu a odvolatelnost politiků. V první fázi to chceme starostů a hejtmanů, protože si myslím, že to by mělo teoreticky šanci tady projít, je to ústavní zákon, je potřeba 120 hlasů tady. A samozřejmě v další fázi by tam chtěli ten institut přímé volby zavést i na parlament, i tu odvolatelnost.

Nebudu tady vysvětlovat, co to znamená odvolatelnost, v televizi už jsem to říkal mnohokrát, je to jednoduchý systém, je to v podstatě nové volby nebo vyvolání místním referendem například v případě senátorů senátních obvodů. Tady jsem to naznačil, myslím, že principiálně to tím pádem vám už je to víceméně jasné, ale už jsem to vysvětloval médiím x-krát tento dotaz, jak by to mělo probíhat. To je přímá volba a odvolatelnost politiků, v prvé řadě tedy starostů a hejtmanů. Ostatně jsem rád, že na to poukázal i prezident Miloš Zeman, když vystupoval na naší konferenci v sobotu, kde jsem ho ubezpečil, že tento zákon už je podán, takže je tady podán, jak vidíte a už byl podán před 2,5 roky dokonce tady do Sněmovny v tomto volebním období, ale v minulém také. A pan prezident říkal, vytkl nám, že to dostatečně nemedializujeme, že jsme ho podali, tak proto jsem si to vzal k srdci a hned ho tady předřazuji, chci ho předřadit, abychom tady ten zákon projednali. Nicméně vím, že vy se bráníte přímé demokracii, bráníte se tomu, abyste byli přímo odpovědní občanům, aby vás mohli třeba i odvolat, anebo abyste měli přímou hmotnou odpovědnost, pak to také takhle vypadá s těmi různými korupčními kauzami a podobně. Ale SPD bude dál bojovat za tyhlety témata, jsme tady v tom jediní, ale dál budeme bojovat za přímou volbu odvolatelnost a přímou hmotnou odpovědnost politiků.

Přečtěte celý článek