Případ vraždících manželů z Čech. Chtěli peníze, kamaráda se jim nepovedlo zabít ani nadvakrát

před 2 měsíce 50

Takovou popravu nepamatovali policisté od divokých devadesátých let. 31. července 2017 zavraždili manželé Janákovi sběratele, kterého vylákali na inzerát – zastřelili ho zezadu do hlavy v autě. Brutálně, bezcitně. Respektive – popravila ho Janáková. „Proč? Pro peníze. Manželé, provozovatelé herny, dlužili asi 750 tisíc korun. Rozhodli se vraždit a okrádat,“ říká Jakub Kvasnička. „Od manželů Stodolových tady nebyl takhle brutální pár, který by zabíjel pro peníze,“ dodává Václav Janata.

Když policisté vyšetřovali vraždu sběratele a brzy přišli na Janákovi, kteří za sebou opravdu neumně zametali důkazy, otevřel se před nimi děsivý obraz dvou šílenců, kteří se už před touto vraždou pokusili o další čtyři. Jednu oběť se dokonce pokusili zabít dvakrát, ale ani jednou jim to nevyšlo.

Šlo o jejich kamaráda Ludvíka, opilce z jejich herny, kterého rovněž plánovali okrást. Přesněji řečeno vybrat jeho životní pojistku. „Tu bizarně napsal na svého imaginárního bratra, kterým byli ve skutečnosti Janák a jeho společník pojišťovák. Řekli mu, že jeho reálné přítelkyni peníze za jeho případnou smrt stejně nikdo nevyplatí. Neuvěřitelné, že něco takového někdo v roce 2017 ještě podepsal,“ říká Janata.

Je také neuvěřitelné, že Janák přejel Ludvíka autem ve snaze ho zabít, což se mu nepodařilo. A Ludvík ho ani neudal na policii. Tvrdil, že řidiče neviděl. „Ukázal jsem jim, jak se to stalo. Jarda byl kamarád, nevěděl jsem, proč to udělal. Třeba mě neviděl,“ prohlásil Ludvík.

Janákovým to nestačilo a Ludvíka se snažili usmrtit podruhé. Ale ani uspání rohypnolem a následné puštění auta ze srázu cestou z Jilemnice nedopadlo smrtí. Naopak. Ludvík vylezl naprosto v pohodě, s pár oděrkami.

Co všechno manželé Janákovi plánovali? Co zaznělo u soudu? A jak celý proces dopadl? To se dozvíte v dalším díle videopodcastu HLASY ZLOČINU, který najdete v úvodním videu článku.

Přečtěte celý článek