🌊 Pro TOP 09 není ochrana vody a dalšíchpřírodních zdrojů nahodilou věcí. Je to naše dlouhodobá priorita a práce, která nese výs...

před 1 měsíc 58
🌊 Pro TOP 09 není ochrana vody a dalšíchpřírodních zdrojů nahodilou věcí. Je to naše dlouhodobá priorita a práce, která nese výsledky. A za to jsem moc ráda.

Dobře to popisuje náš předseda zemědělského výboru Michal Kučera. Mrkněte.


Od rána si dnes zpívám Modlitbu za vodu od skupiny Hradišťan. Je o tom, jak ubývá míst, kde laně tišily žízeň, kde žila rosnička a poutníci se skláněli nad hladinou, aby se napili z dlaní. O tom, že voda by měla mít pořád rozpuštěné vlasy. Určitě ji znáte.

Voda je přírodní živel, který může tvořit mír nebo vyvolávat konflikt, závisí na ní prosperita a mír a nutí lidi různých kultur spolupracovat a proto OSN vyhlásila 22. březen jako Světový den vody. Letošním tématem je "Voda pro mír", což má upozornit na to, že správná péče o vodní toky může přispívat k míru v oblastech, kde je velkým problémem nedostatek pitné vody.

V České republice každoročně probíhá tento den celá řada akcí pro veřejnost, při nichž jsou mimo jiné zpřístupněny přehrady, vodohospodářské laboratoře a další objekty. Na portálu Naše voda najdete jejich seznam. V Ústeckém kraji je možná prohlídka např. na Střekově (strojovna, rybí přechod).

V té písni se také zpívá: Chraňte tu vodu a nedejte oslepnout prastaré zrcadlo hvězd. Ochrana vody je naší velkou prioritou. Otrava na Bečvě ukázala, jak slabá je legislativní ochrana vody. Proto zpřísňujeme, v rámci vodního zákona, možnosti vypouštění odpadnich vod a hlavně výrazně posilujeme jejich monitoring. Také jasně určujeme kompetence a odpovědnost jednotlivých orgánů státu v oblasti ochrany vody. Podporujeme tvorbu nových a obnovu stávajících vodních prvků v krajině včetně mokřadů, tůní a malých vodních nádrží: https://opzp.cz/dotace/47-vyzva/

Milá Vodo, přeji Ti vše nej nejen v dnešní den a ať máš pořád rozpuštěné vlasy!
Přečtěte celý článek