Proč chtít a proč v mobilu naopak nechtít Snapdragon 8s Gen 3. Nižší cena je zajímavá pro výrobce, 8K ale chybí

před 1 měsíc 72

Společnost Qualcomm nečekaně představila výkonný mobilní čipset nejvyšší procesorové řady, který doplňuje aktuálně nejvýkonnější Snapdragon 8 Gen 3. Kvůli neustále rostoucím cenám se však některým výrobcům použití tohoto procesoru v telefonech nevyplatí, zejména u těch telefonů, které chtějí zaujmout atraktivnější cenovkou. Právě pro ně je určen nový procesor Snapdragon 8s Gen 3, který se do prvních telefonů dostane ještě v průběhu března.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní funkce nového čipsetu Snapdragon 8s Gen 3

Nový procesor „s vybranými funkcemi Snapdragon Experience“ se na trhu zařadí pod Snapdragon 8 Gen 2 a aktuální procesor Snapdragon 8 Gen 3. Čipset, který rámcově vychází z „dvojky“, je vyráběn 4nm technologií od TMSC (stejný jako u zmiňovaných procesorů), od třetí generace osmičkového procesoru převzal výkonné superjádro Cortex-X4, k němuž přidává čtyři výkonná jádra Cortex-A720 a tři úspornější jádra Cortex-A520. Čipset navíc oficiálně dostal podporu mobilní generativní umělé inteligence. Ta sice není tak rychlá jako u aktuální generace procesoru, ale to by nemělo v zásadě až tak vadit.

Součástí procesoru je starší 5G modem Snapdragon X70, přesto však implementuje řadu úsporných funkcí pro 5G sítě a navíc je připraven i na Wi-Fi 7. Čipset podporuje přehrávání 15bit bezztrátového audia (44,1 kHz) a přenosy přes Auracast.  Grafický čip Adreno 735 však přišel o Ray Tracing a 8K upscaling. Podporovány jsou až 200Mpx fotoaparáty, popř. 108 Mpx snímače (Zero Shutter Lag). Poměrně výrazným rozdílem oproti základní variantě čipsetu je chybějící podpora natáčení 8K videí, z čipsetu dokonce zmizela i podpora 4K videí při 120 fps. Obě tyto funkce jsou k dispozici jen pro ty nejvýše postavené čipsety.

Bez 8K, ale zajímavý pro výrobce i uživatele

Procesor si pořadí až se 144Hz QHD+ displeje a podporuje spoustu speciálních funkcí a režimů známých z osmičkové řady Snapdragonů. Primárně je procesor určený pro „cenově dostupné flagshipy“. Dává smysl tam, kde se využití Snapdragonu 8 Gen 3 výrobcům, kvůli jeho vysoké pořizovací ceně, nevyplatí. Uživatelé však dostanou výkonný a moderní procesor s generativní AI, který by jinak výrobci museli nahradit staršími čipsety bez podpory AI, s nižším výkonem a s pomalejší konektivitou.

První zájemci o procesor jsou výhradně z Číny, konkrétně e jedná o značky Honor, iQOO, Realme, Xiaomi a Redmi. První telefony s tímto procesorem se objeví na trhu v následujících měsících, něco nám však říká, že jejich premiéry budou už doslova za rohem...

Představení Snapdragonu 8s Gen 3:

Zdroj: Qualcomm

Přečtěte celý článek