Proč NCOZ obsadila magistrát v Liberci. Korupce při zakázkách a zneužití pravomoci

před 3 týdny 31

 Jakub Plíhal

V první části kauzy obvinila NCOZ šest osob. Jak Aktuálně.cz potvrdila náměstkyně z dozorového Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Kateřina Doušová, stíhá je kvůli zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

"Jednou z obviněných osob je úředník Magistrátu města Liberce, kterému za hrozí trest odnětí svobody ve výměře tři léta až deset let. Trestná činnost souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací v majetku Liberce. V jednom případě byl skutek spáchán v souvislosti se zadáním veřejné zakázky města Smržovka," sdělila redakci Doušová.

Z dřívějších informací Deník N vyplývá, že zmíněným stíhaným úředníkem vedoucí odboru správy městského majetku Lukáš Hýbner. Policie ho v tuto chvíli vyšetřuje na svobodě. V tuto chvíli už přitom nejde v seznamu zaměstnanců na webu města dohledat. 

Jak dále popsala Doušová, ve druhé části NCOZ obvinila jednoho člověka z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí pět až dvanáct let vězení. Momentálně sedí v cele předběžného zadržení, o návrhu na vzetí do vazby se rozhodne ještě ve středu,

"Jedná se o trestnou činnost korupčního charakteru související se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi Statutárního města Liberec," popsala náměstkyně. V tomto případě jde o náměstka libereckého primátora Petra Židka (ODS).

Připravujeme podrobnosti.

Přečtěte celý článek