Od smrti Kurta Cobaina uplynulo 5. dubna 30 let. V čem spočívá přitažlivost písní jako Smells Like Teen Spirit? A čím to, že Kurt Cobain byl po nějakou dobu „nejvíce vydělávajícím mrtvým hudebníkem“ na celém světě? Pětidílný podcast Pavla Klusáka těží z bohatého trsu příběhů a témat, které se vážou ke Kurtovi, jeho ženě Courtney Love a Nirvaně.

Praha 12:37 5. dubna 2024

Kurt Cobain na festivalu Reading, 1991

Kurt Cobain na festivalu Reading, 1991 | Zdroj: Profimedia

„Hlavním důvodem, proč vyprávět o smrti a nesmrtelnosti Kurta Cobaina, je pro mě fakt, že lidé z různých generací jsou Nirvanou vzrušení i po třiceti letech od jejího konce. Co by za to jiní popkulturní autoři dali!“ říká Klusák o vzniku seriálu.

„Hovory, které jsem o Nirvaně absolvoval, byly vždycky dotknuté něčím z hloubi. Mluvil jsem s teenagery, kterým Nirvana pomáhá saturovat emoce. Řada příslušníků generace X mi vyprávěla o svém šoku, když tehdy ve zprávách oznámili Kurtovu smrt. Jedni si přesně vybavují, že to bylo při čekání na další díl Lynchova Městečka Twin Peaks, jiným se zase do mysli vpálilo dilema, zda vstupenku na – nikdy neuskutečněný – pražský koncert vrátit, nebo zda si ji nechat na památku,“ pokračuje autor podcastové série.

„Na seriálu se, myslím, odráží i moje zaujetí pro různorodá, navzájem kontrastní témata.“

„Proto jednou prozkoumáváme dějiny heroinu, který si od Cobaina a Courtney Love těžko můžeme odmyslet, a podruhé rekapitulujeme Kurtův seznam oblíbených knih od Süskindova Parfému až po feministické manifesty,“ popisuje Klusák. 

O dobové scéně ženského punku, tedy hnutí riot grrrlz, v podcastu hovoří akademička a rockerka Pavla Jonssonová, členka kapely Zuby nehty.

Je tragikomické, že smrt titulního hrdiny přichází v předposledním dílu. Úplný závěr podcastu se věnuje dalšímu z přesahových témat: posmrtnému byznysu s dílem a osobností popkulturních legend.

Scénář a režie: Pavel Klusák
Zvukový design a hudební spolupráce: Ondřej Ježek
Hudba: Václav Havelka
Účinkují: Kateřina Císařová, Vojtěch Vondráček, Anita Krausová, Daniel Šváb
Mistr zvuku: Radim Dlesk
Kreativní producent: Aleš Stuchlý
Producentka: Barbora Vait
Produkce: Petra Petříčková

Premiéra: 5. 4. 2024

Pořad obsahuje vulgarismy a není vhodný pro děti a mladistvé.

Pavel Klusák

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Zaměstnanci Liberty Ostrava budou dostávat jen 70 procent mzdy. Jejich návrat firma znovu odložila

  2. Proč pořád potřebujeme Kurta. Poslouchejte podcast Cobain o smrti ikony a nesmrtelnosti Nirvany

  3. Bratrství v poušti a tmě. Na Oscara nominovaný Já Kapitán je odyseou dvou senegalských teenagerů

  4. V eurovolbách jde o budoucnost. Putin by nejradši zničil Green Deal, říká francouzská ekonomka

  5. V Unii je 821 ‚velmi nebezpečných‘ zločineckých sítí. Europol vytvořil centrální databázi

  6. Třinec se musí obejít bez Voženílka, klíčový útočník Ocelářů byl potrestán za faul na Chlapíka

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme