Proč Rosgvardija dorazila až za hodinu, když to měla pět minut cesty? Přibývá otázek o teroristickém útoku

před 1 měsíc 70

V moskevské Crocus City Hall provedla v pátek skupina lidí v maskáčích útok na diváky, kteří přišli na koncert. V budově také došlo nejméně ke dvěma výbuchům, které vyvolaly požár, při němž se zřítila střecha a horní patra. Počet obětí se zatím zvýšil na 133 počet zraněných stoupl na 183. Jedná se o největší teroristický útok v Rusku za posledních 10 let.

Hudebník Maxim Pokrovskij si ohledně útoku a vyšetřování klade řadu otázek.

„Proč Rosgvardie, policie a FSB dorazily na místo o hodinu později a nechaly teroristy v klidu opustit místo činu, přestože nejbližší jednotka Rosgvardie je od Crocusu vzdálena pět minut? Co je tak zdrželo? Oslavovali snad ‚vítězství‘ ve „volbách“? Proč byla ignorována varování americké a britské vlády o připravovaných teroristických útocích v Moskvě? Nejenže nebyla posílena bezpečnostní opatření na frekventovaných místech, ale vzniká dojem, že dokonce naopak: byla zrušena. Jak je možné, že ozbrojení lidé s ‚kanystry benzínu‘, mohli vstoupit do koncertní haly s kapacitou více než šest tisíc lidí? Co to má znamenat?“

Lidé byli ponecháni teroristům napospas. Alarmy nebyly aktivovány, nouzové východy byly uzavřeny. Některým lidem se povedlo vyrazit, jiným ale nikoli. Nefungovaly autonomní hasicí systémy, které by podle konstrukčních norem takové koncertní sály měly mít.

V otázkách pak pokračuje i ohledně toho, jak se zachovaly bezpečností složky a samotný vůdce Vladimir Putin.

„Proč zástupci zákona, kteří přijeli na místo, začali bít lidi, kteří se snažili dostat z místa, kde došlo k teroristickému útoku? Změnil se jejich podmíněný reflex v bezpodmínečný? Je to jejich cílová skupina? Ne ochrana obyvatelstva před teroristickými hrozbami, ale ochrana ‚Vovy- 87 %‘ před obyvatelstvem? Je jaksi bezpečnější bojovat proti těm, kteří přišli na pohřeb Alexeje Navalného. Těm vyhrožovali: všechny poznáme, všechny nahrajeme a dříve nebo později ke všem přijdeme. Kde je ten váš vychvalovaný systém rozpoznávání obličejů? Kde jsou kamery, kterými je poseta celá Moskva?“

Pravdu se podle Pokrovského veřejnost dozví později, ne teď a ne z oficiálních zdrojů, stejně jako se to nestalo u žádného teroristického útoku, který se v Rusku odehrál. „

A tady už je charakteristická a jasná spojitost: průser speciálních služeb – mlčení prezidenta lži činovníků. Vše se dozvíme od nezávislých investigativních novinářů. Budeme čekat. A samozřejmě budeme sledovat, jak úřady tento teroristický útok obrátí ve svůj prospěch, zničí ubohé zbytky práv a svobod a získají záminku k tomu, aby všechny šrouby prudce utáhly. Princip vyšetřování ‚cui prodest?‘ nikdo nezrušil,“ uzavírá hudebník Maxim Pokrovskij.

Vojenský analytik Valerij Širjajev se v článku v Novoj Gazete kloní k variantě, že pachateli jsou islamisté a jedná se pomstu za boj ruské armády proti islamistům v Sýrii. Odmítá „ukrajinskou stopu“ už jen proto, protože Ukrajina by proti sobě takovým činem nepostavila všechny své spojence. Atentáty inscenované ruskými bezpečnostními složkami zase nesly v minulosti jiné rysy.

„Mnohem věrohodněji se jeví verze mezinárodní nebo čistě ruské organizace islámských fundamentalistů. Hlavní je v této verzi kvalita plánování a zjevná zkušenost teroristického centra. Motivy organizátorů jsou v tomto případě zřejmé. Ruská armáda vážně přispěla k porážce radikálních islamistických skupin na území Sýrie a předznamenala smrt Islámského státu zakázaného v Ruské federaci,“ píše Širjajev.

Pověst si Rusko nezlepšilo ani svým protiizraelským postojem během konfliktu v Gaze.

„Pokud se verze o organizaci teroristického útoku v Crocus City Hall islamisty potvrdí, bude to velmi silná rána názorům ruských ultrapatriotů na uspořádání světa. Koneckonců pomsta je na Blízkém a Středním východě běžným hnacím motivem, tam nepotřebuje další důvody,“ soudí Širjajev.

Ke zpochybnění ruské oficiální verze nyní přispěl Tádžikistán. Ministerstvo vnitra Tádžikistánu reagovalo na to, že odbor vnitřních věcí v Brjanské oblasti zařadil dva občany Tádžikistánu na seznam hledaných osob pro podezření z účasti na teroristickém útoku. Jsou to Rivojiddin Islomov a Mahmadrasul Nasriddinov. Podle ministerstva se tito občané se vrátili z Ruska do Tádžikistánu 26. listopadu 2023 a od té doby se zdržují v místě svého pobytu v zemi. Třetí občan Tádžikistánu, Rustam Nazarov, pracuje jako taxikář v Samaře. V době teroristického útoku byl v Samaře a do útoku není zapojen.

Přečtěte celý článek