Proč to trvalo tak dlouho? Americká sněmovna udělala správnou věc, přijdou ale i další dramata

před 1 týden 22

KOMENTÁŘ / Několikaměsíční drama ve sněmovně končí. Zákon o pomoci Ukrajině napadené Ruskem prošel. Děj tohoto absurdního dramatu by se dal popsat upraveným výrokem ze hry Divadla Járy Cimrmana: na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem, na pokraji smrti vyčerpáním, ale bylo to úplně zbytečné. Republikáni si mohli veškeré tanečky, které okolo vojenské pomoci Kyjevu měsíce předváděli, ušetřit. Muži a ženy bránící napadenou zemi mohli dostat potřebnou munici a materiál včas a nemuseli získávat čas pomalým ustupováním okupantům. Vlastně jediným benefitem je, že schválený balíček výslovně zmiňuje rakety ATACMS s delším doletem pro HIMARS a M270. Proruské křídlo republikánů vedené Marjorií Taylor Greeneovou tak sice utrpělo porážku, ale i zdržováním Moskvě výrazně pomohlo.

Dění okolo zákona, který nakonec prošel vlastně docela hladkou většinou, tak vzbuzuje logickou otázku, proč to všechno trvalo tak dlouho. Odpověď je komplikovaná a důvodů je víc. Prvním z nich je, že samotný předseda sněmovny Mike Johnson není žádným velkým příznivcem Ukrajiny, byť se tak v posledních týdnech vyjadřuje. V minulosti ale hlasoval v rozporu se svými současnými slovy a od svých spolustraníků nakloněných pomoci Kyjevu si vysloužil známku F.

Křehká většina ve vleku křiklounů

Druhým důvodem pak byla extrémně křehká republikánská většina. Johnson nehrál jen o samotné schválení zákona, ale i o své politické přežití. Kevin McCarthy za své zvolení předsedou loni v lednu svolil, že návrh na odvolání předsedy sněmovny z funkce může podat jeden jediný člen sněmovny. To se mu nakonec stalo osudným. Těsná republikánská většina pak znamenala, že stačí několik málo hlasů z extrémní frakce a předseda skončí.

Johnson to měl u Greeneové a jejích ideových souputníků nakloněné už od té doby, kdy s pomocí demokratických hlasů odvrátil rozpočtové provizorium. Greeneová už tedy podala návrh na jeho odvolání, ale nepožádala, aby se o něm hlasovalo. Když se v posledních týdnech Johnson postupně přikláněl k tomu, nechat o pomoci Kyjevu hlasovat, hrozila mu, že kvůli tomu hlasování skutečně vyvolá. Na rozdíl od McCarthyho se ale zdá, že si Johnson vyjednal, že demokraté tento návrh nepodpoří.

Faktor Trump

Bývalý prezident a současný pravděpodobný kandidát strany do listopadových voleb se dlouho k penězům a vojenské pomoci Ukrajině stavěl skepticky. Také to byl on, kdo potopil kompromisní reformu imigračního systému, jíž republikáni před několika měsíci schválení balíčku pro Kyjev podmiňovali. Pokud by se vyjádřil jasně proti, pak by Johnson těžko našel odvahu udělat správnou věc.

Nicméně i Trump v poslední době svou pozici trochu upravil. Začal mluvit o tom, že by pomoc mohla být formou půjčky. V klíčové chvíli bylo nakonec důležitější, co neudělal. Nepostavil se na stranu Greeneové a Paula Gossara, kteří proti zákonu bojovali do poslední chvíle. Nejspíš i s vědomím toho, že tato otázka sněmovní klub republikánů štěpí, se do debaty vlastně nezapojil.

Zvláštní vyslankyně Vladimira Putina

V jednom z navržených pozměňovacích návrhů žádal demokratický člen sněmovny Jared Moskowitz přidat na konec zákona odstavec, který by Marjorii Taylor Greeneovou jmenoval zvláštní vyslankyní ruského prezidenta při americkém Kongresu. Celkem očekávatelně nebyl předložen ani k hlasování. Stejný osud ale potkal i dodatky navržené Greeneovou. V nich svědomitě papouškovala ruskou propagandu.

Jeden z dodatků tak podmiňoval poskytnutí pomoci zavřením všech „biolaboratoří“ na Ukrajině, o kterých bájí ruská propaganda. Jiný zase žádal, aby Ukrajina napřed přestala utlačovat křesťanské církve. Další by nařizoval prezidentovi USA vystoupit z NATO. Taková sveřepost v hájení ruských pozic je až úsměvná. Některé z dodatků, o kterých sněmovna hlasovala, ale tolik důvodů k úsměvu nedávají.

Nikoliv konec, ale přestávka

Válka na Ukrajině může trvat ještě dlouho a americká vojenská pomoc je pro zemi klíčová. Počet republikánů hlasujících proti zákonu byl vyšší než počet těch, kteří jej podpořili, a to v poměru 112 ku 100. Pozměňovací návrh členky sněmovny za Floridu Kat Cammackové, který ze zákona vyškrtával nevojenskou pomoc Kyjevu, podpořilo dokonce přes 150 jejích spolustraníků.

Až bude Ukrajina potřebovat další pomoc, a to je bohužel velice pravděpodobné, tak nás čeká nejspíš podobné drama a tentokrát už nemusí mít dobrý konec. Pro zajímavost, proti pomoci dalšímu americkému spojenci Izraeli hlasovalo jen něco přes 30 demokratů. Většina zástupců strany byla pro. To samé se bohužel o republikánech a Ukrajině říct nedá.

Přečtěte celý článek