Profízlovaná země. Kalousek má o přístupu Babiše k policejním spisům jasno, přidali se i další politici

před 2 měsíce 71

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se zaměřil na více něž 10 let staré udání týkající se rekonstrukce mé chalupy, oznámil v pondělí premiér Petr Fiala (ODS). Ministerský předseda zároveň nadhodil znepokojivou otázku, zda má šéf nejsilnějšího opozičního hnutí na každého složku nebo rovnou přístup k policejním spisům. Jasný názor na to má bývalý ministr financní Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj žijeme v profízlované zemi, kde je Babišovi oddána velká část neuralgických bodů represivních složek a součšasná vláda na tom už dva roky nic nezměnila. Znepokojivá slova předsedy vlády nenechaly chladnými také další politiky.

Premiér Petr Fiala v pondělí zveřejnil svůj příběh plný „náhod“ ⁠– událostí, které se mu za poslední dobu staly a souvisejí podle něj s konáním předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se podle něj aktuálně zaměřil na jeho chlupu v Trpíně. Na premiéra bylo totiž v minulosti, když byl rektorem Masarykovy univerzity, podáno udání, podle kterého mu ji měly zadarmo zrekonstruovat firmy, které stavěly škole kampus. Kauza byla vyřešena již před 12 lety.

Mediální dům MAFRA nyní udání začal řešit a v souvislosti s tím položil Fialovi několik otázek, které souvisejí s financováním chalupy. Je ovšem otázkou, jak se k informacím po celém desetiletí dostal, respektive jak se k nim dostal Andrej Babiš, který si o chalupě pustil pusu na špacír minulý týden ve sněmovně.

„Je fakt pravda, že má Babiš na každého složku? Nebo má přístup k policejním spisům, naštěstí (doufejme) jen k těm hodně starým?“ ptá se premiér s tím, že odnikud odjinud to mít nemůže, protože tento nesmysl se objevil jen jednou.

Podle Fialy na něj Babiš útočí a jelikož mu už došly politické argumenty, přesunul se do roviny osobní. Jeho koaliční partneři ho ve tvrzení podpořili. Například předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová napsala, že zatímco Andrej Babiš si o politicích koalice SPOLU musí vymýšlet lži, jim o něm stačí říkat pravdu. „Říkám to dlouhodobě,“ podotkla Pekarová Adamová. Za premiéra se postavila také poslankyně Michaela Šebelová (STAN). „Stojím za premiérem. Dočtěte do konce,“ vzkázala.

Svého šéfa se naopak zastal předseda pražské organizace hnutí ANO Ondřej Prokop. „To vypadá na potrefenou husu. Kdyby měl pan premiér čisté svědomí, nebude muset potit 3 normostrany podivných výmluv,“ vyjádřil se a dodal i konkrétní počet slov Fialova příspěvku, která si spočítal. To nenechala bez povšimnutí europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Ta Prokopovi vzkázala, že jako estábákův učeň nezklamal.

Miroslav Kalousek (TOP 09) má na Babišův přístup k policejním spisům jasný názor. Žijeme podle něj v „profízlované zemi, kde je Babišovi oddána velká část neuralgických bodů represivních složek,“ reagoval s tím, že všichni doplatíme na to, že na tom vláda za dva roky nic nezměnila.

Kalousek zároveň doplnil podle jeho slov úsměvný příklad, kdy před pár lety Andrej Babiš ve sněmovně vyřvával do mikrofonu na jeho adresu: “On vůbec neplatí kartou! Platí v hotovosti!” Kalousek mu tehdy prý dal za pravdu s tím, že to ví on i jeho bankéř, ale rád by věděl, jak to ví on. „Odpověď jsem nedostal, což není důležité, protože ji znám. Důležité na tom je, že se vůbec nic nestalo,“ uvedl. Zdůraznil ovšem, že v civilizované zemi by takový ministr financí musel rezignovat.

Přečtěte celý článek