Prohlášení o vyslání vojáků na Ukrajinu bylo signálem pro Rusko. Kreml nic nerespektuje, prohlásil Macron

před 1 měsíc 53

Teze o možném vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu byla signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví, prohlásil ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron v televizním rozhovoru. Kreml nic nerespektuje, a tak by byla chyba mu prozradit, kam už nejsme ochotni zajít, vysvětloval Macron svůj postoj. Vyloučil však, že by Francie přistoupila k ofenzivě, jen trval na nutnosti být připraven.

Ve vztahu k Rusku a k válce na Ukrajině, kterou Moskva před dvěma lety rozpoutala, jsou stále na stole všechny varianty a žádnou z nich nelze vyloučit, řekl Macron. Dodal, že v tomto ohledu se s ním během nedávné návštěvy Prahy shodlo několik evropských státníků, včetně českého prezidenta Petra Pavla.

„Jaderné zbraně nejsou nástrojem destabilizace nebo hrozby, ale bezpečnostním nástrojem,“ uvedl Macron v reakci na dotaz moderátorů na stupňující se frekvenci hrozeb použití jaderných zbraní ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Macron trval na tom, že Francie jako jediná jaderná mocnost v Evropské unii má také velkou odpovědnost.

Francouzská armáda je podle Macrona skvěle vycvičená a má zkušenosti z boje proti teroristům. Přesto prezident uznal, že navzdory jeho dva roky staré žádosti o přechod na válečnou ekonomiku Francie „nemá obranný průmysl, který by byl přizpůsoben válce vysoké územní intenzity, která není v žádné z našich prognóz a na kterou se sami nepřipravujeme“, cituje prezidenta Le Monde.

Macron opakovaně odložil svou cestu do Kyjeva a ve čtvrtek uvedl, že se na tom dohodl s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Shodli se, že setkání v Mnichově a podpis bilaterální obranné smlouvy v Paříži budou účinnější a prospěšnější při výzvách k další a mohutnější podpoře Ukrajiny.

Pro Macrona je čtvrteční rozhovor také do jisté míry začátkem kampaně před červnovými volbami do Evropského parlamentu, poznamenává agentura AFP. Uskupení podporující Macrona v neděli v Lille společně zahájila kampaň. Podle předvolebních průzkumů si kandidátka vedená poměrně málo známou političkou Valérií Hayerovou nestojí moc dobře. Krajně pravicové Národní sdružení (RN) má náskok asi deset procentních bodů.

Přečtěte celý článek