Brusel zahájil další řízení s TikTokem. Část nové aplikace prý ohrožuje duševní zdraví uživatelů

před 17 hodiny 16

Evropská komise zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové aplikace TikTok Lite ve Francii a Španělsku. Pohrozila zastavením jednoho z klíčových prvků této aplikace kvůli obavám z jeho negativních dopadů na duševní zdraví uživatelů. 

Nové řízení se týká systému úkolů a odměn, kterým se aplikace TikTok Lite snaží podporovat své používání. Uživatelé v rámci tohoto systému dostávají body za plnění určitých úkolů, například sledování videí či zvaní přátel. Komise se obává, že systém byl spuštěn bez předchozího pečlivého posouzení a minimalizace rizik, a to zejména v oblasti závislosti uživatelů. Domnívá se, že „existuje riziko vážného poškození duševního zdraví uživatelů“.

Sociální síť TikTok reagovala, že ji rozhodnutí Evropské komise zklamalo. „Program odměn v aplikaci TikTok Lite není přístupný osobám mladším 18 let a zahrnuje denní limit pro sledování videí,“ sdělil mluvčí společnosti. Dodal, že firma hodlá s Evropskou komisí o této záležitosti dál diskutovat.

TikTok Lite je zeštíhlenou verzí základní aplikace TikTok. Body získané v systému úkolů a odměn mohou uživatelé aplikace TikTok Lite vyměnit například za poukazy na nákup v internetovém obchodě Amazon. Systém je sice zaměřen na uživatele ve věku minimálně 18 let, Komise nicméně poukazuje na absenci účinného mechanismu kontroly věku uživatelů.

Kolik toho na TikToku prodá Horst Fuchs? Sociální sítě oživují pozoruhodnou retrovlnu

„Nekonečný proud krátkých a dynamických videí může přinášet zábavu, ale také vystavovat naše děti hrozbě závislosti, úzkosti, deprese, poruch příjmu potravy či zhoršené schopnosti udržet pozornost,“ uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Komise má podle něj podezření, že aplikace TikTok Lite „by mohla být stejně toxická a návyková jako cigarety“.

Evropská komise již minulý týden požádala TikTok o předložení zprávy o rizicích spojených s aplikací TikTok Lite, zprávu však ve stanoveném termínu neobdržela. Nyní požaduje, aby TikTok zprávu předložil do úterý a aby do 3. května poskytl další informace. Pokud tak neučiní, může mu Evropská komise vyměřit pokutu.

Komise rovněž uvedla, že má v úmyslu pozastavit systém odměn aplikace TikTok Lite v Evropské unii, dokud nebude posouzena jeho bezpečnost. Dodala, že TikTok má před zavedením tohoto opatření do středy čas na předložení argumentů na svou obhajobu.

Evropská komise již v únoru zahájila se sítí TikTok řízení s cílem zjistit, zda dostatečně brání šíření nelegálního obsahu a zda neporušuje pravidla Evropské unie o ochraně nezletilých a o transparentnosti reklamy.

Přečtěte celý článek