Propojuje fotografii s betonem. Do unikátních obrazů přidává i český granát

před 3 týdny 40

Pochází z Jihlavy, ale dlouhodobě působí v Praze. Fotografka a umělkyně Olivie Dvořáková unikátním způsobem propojuje zcela odlišné světy fotografie a betonu. Výsledkem jsou nevšední výtvory, které mohou ozvláštnit domácnost, kancelář či oživit různá volná prostranství. Svůj projekt nazvala Il Magnifico.

Olivie Dvořáková chtěla být módní návrhářkou, ale stala se fotografkou. Unikátním způsobem propojuje zcela odlišné světy fotografie a betonu. | Foto: Deník/Jiří Macek

Umělkyně, fotografka a podnikatelka v jednom chtěla být původně módní návrhářkou, jenže na školu ji nevybrali, proto šla studovat do Jihlavy uměleckou školu zaměřenou na propagační výtvarnictví. Tam se během studia vyprofilovala na fotografa. Stala se módní fotografkou a spolupracovala s mnoha českými návrháři, a vnikla tak do módního světa. Přesto tvrdí, že nejraději fotografuje přírodu a zvířata.

Vytváří betonové fresky

A pak přišel nápad propojit fotografii s betonem. „Podařilo se mi objevit metodu přenosu fotografie na beton, čímž vzniká unikátní betonová freska. Fresky mohou být umístěné přímo na plochách uvnitř i vně objektů, ale je možné také vytvářet obrazy, které lze zavěsit na zeď a při stěhování je zase jednoduše odvézt. Variant je více a rozměrově nemám žádné hranice,“ přibližuje Olivie Dvořáková.

Olivie Dvořáková chtěla být módní návrhářkou, ale stala se fotografkou. Unikátním způsobem propojuje zcela odlišné světy fotografie a betonu.Olivie Dvořáková chtěla být módní návrhářkou, ale stala se fotografkou. Unikátním způsobem propojuje zcela odlišné světy fotografie a betonu.Zdroj: Deník/Jiří Macek

Ta vymyslela speciální originální techniku, díky níž přenese vyfocený snímek na beton. Celek pak vytváří nevšední dílo věčně spojené s vybraným prostorem.

Každé dílo je ryzím originálem, který od počátku až do konce vzniká v hlavě a rukách autorky. „Nikdy nepoužívám cizí fotku. Celý proces je umění, jehož důležitou součástí je energie. Ani technologicky to není možné. Vše je založeno na chemickém procesu,“ podotýká Olivie.

Blanka Drabová vytváří originální ručně malované oblečení z hedvábí

Dotkla se štětcem hedvábí a měla jasno. Podnikatelka vyrábí originální oblečení

Další zvláštností jejích děl je drahokam, český granát, který je součástí každého podpisu autorky. „Speciálním zařízením si připravím v betonu vyhloubení, do kterého pak umístím český granát.“

To ale není vše – i zmíněný granát nese osobní autorský vklad, protože Olivie Dvořáková nejen ví, kde je hledat, ale zvládá je i čistit a opracovávat. „Nejlépe se hledají po dešti. Jde o můj odkaz k rodné zemi. Majitel obrazu s granátem dostává do života štěstí a radost. Místo, kde bude obraz umístěn, se tím naplní harmonií a životadárnou energií,“ usmívá se.

Olivie Dvořáková chtěla být módní návrhářkou, ale stala se fotografkou. Unikátním způsobem propojuje zcela odlišné světy fotografie a betonu.Olivie Dvořáková chtěla být módní návrhářkou, ale stala se fotografkou. Unikátním způsobem propojuje zcela odlišné světy fotografie a betonu.Zdroj: Se svolením Olivie Dvořákové

Cílem a snem Olivie Dvořákové je, aby se projekt Il Magnifico uživil. Pozitivní pro ni je, že uspěla v bankovním workshopu pro mladé podnikatele přední české banky.

„Bylo to skvělé rozhodnutí, stále se mám co učit. Mám za sebou úspěšné realizace, o moji tvorbu je zájem a navazuji spolupráci s dalšími klienty. Věnuji tomu hodně času, ale cítila jsem, že v řadě věcí kolem byznysu trochu tápu,“ vysvětluje.

Přečtěte celý článek