Proruští aktivisté to budou mít v Moldavsku těžší. Zřejmě přijdou o občanství

před 2 týdny 34

Moldavský parlament schválil v prvním čtení návrh zákona, podle něhož by osoby, na které se vztahují mezinárodní sankce, mohly být zbaveny moldavského občanství. Pro novelu zákona, který je jasnou reakcí na rostoucí vměšování se Ruska do moldavských záležitostí, hlasovalo 52 poslanců vládní strany Akce a solidarita (PAS).

„Moc dobře víte, že v těchto dnech stovky občanů cestují do Ruska a přinášejí do Moldavska finanční prostředky v cizí měně na financování podvratných akcí proti Moldavsku. To jsou zločiny, které se mohou stát důvodem pro zbavení moldavského občanství. A ano, věřím, že pro ty občany, kteří pracují proti zájmům Moldavska a v zájmu cizího státu, je nejmenším trestem, který lze nabídnout, zbavení občanství,“ řekl poslanec vládní strany Vasile Gradinaru.

Podle něj však zákon nestanoví, že by moldavská Informační a bezpečnostní služba či Agentura státních služeb mohly rozhodnout o odebrání občanství. Zákon jen definuje kroky, jež musejí některé státní instituce podniknout v okamžiku, kdy bude aktivován příslušný paragraf „zákona o občanství Moldavska“, jenž stanoví důvody pro odebrání občanství a příslušný zákonný postup.

Podle návrhu zákona bude Informační a bezpečnostní služba moci zvážit možnost odebrání moldavského občanství osob podléhajících mezinárodním sankcím a podle okolností zaslat Agentuře veřejných služeb žádost o zahájení tohoto řízení.

Opoziční poslanci předlohu nového zákona kritizovali, neboť podle nich byla připravena špatně a ve spěchu. Aby zákony vstoupily v platnost, musí je poslanci schválit i ve druhém čtení.

Podobně k Rusům přistoupilo Lotyšsko, jež hodlá deportovat přibližně 800 Rusů, kteří si nepožádali ani o trvalý, ani o přechodný pobyt, a přesto se v Lotyšsku zdržují. „V současnosti nezískalo právo pobytu v Lotyšsku 800 lidí. Nepožádali ani o trvalý, ani o přechodný pobyt. Informace o nich jsme předali Státní pohraniční stráži k dalšímu ověření. V následujících týdnech bude jasno, zda jsou tito lidé stále v Lotyšsku. Pokud ano, dostanou příkaz k odchodu do třiceti dní,“ řekl Madara Puke, zástupce lotyšského migračního úřadu.

Lotyšsko navíc schválilo zákon vyžadující, aby Rusové, kteří byli dříve občany země a měli právo trvalého pobytu, museli složit zkoušku z lotyšského jazyka. Pokud to nezvládnou, mohou požádat o přechodný dvouletý pobyt a následně zkoušku opakovat. Pak už jim hrozí deportace.

Přečtěte celý článek