Proruští gangsteři zadrženi v Polsku. Opozičního předáka chtěli zabít kladivem

před 1 týden 23

V Polsku se podařilo zadržet dvojici podezřelých, kteří měli v březnu surově napadnout v jeho litevském domě Leonida Volkova, bývalého spolupracovníka nedávno zemřelého Alexeje Navalného. Brutální útok kladivem měl Volkova přinejmenším těžce zranit, spíše však šlo o likvidaci dalšího člověka, jenž je kvůli své činnosti nepohodlný ruskému vůdci Putinovi.

„Šlo o gangsterský pozdrav z Petrohradu. Chtěli mě rozsekat. Na dvoře domu mě napadl muž sekacím kladivem a patnáctkrát mě udeřil. Hlavní je, že budeme pracovat dál a nevzdáme to,“ řekl v březnu po návratu z nemocnice Leonid Volkov.

Nyní Polsko oznámilo, že se podařilo dva muže, kteří jsou z útoku podezřelí, zadržet. Poté, co budou vyslechnuti, budou předáni k dalšímu vyšetřování do Litvy.

„Děkuji Polsku za vynikající práci, kterou odvedlo. Mluvil jsem o tom s polským prezidentem a poděkoval mu za skvělou spolupráci,“ okomentoval akci litevský prezident Gitanas Nauséda. Ani prezident, ani Leonid Volkov nic bližšího k osobě pachatelů nesdělili.

O útočnících se vyjádřila litevská prokuratura, která uvedla, že jde o polské občany a že byli zadrženi počátkem dubna ve Varšavě. „Dvě osoby byly zadrženy pro podezření z ublížení na zdraví Leonidu Volkovovi. Zadrženi byli 3. dubna ve Varšavě. Jsou to dva polští občané. V současné době se nacházejí v Polsku a byli uznáni jako podezřelí,“ řekl Justas Laučius, vrchní žalobce regionální prokuratury ve Vilniusu.

Podle prokurátora se v současné době prověřují všechny možné verze zločinu. „Existují důkazy, které podporují domněnky, že oběť byla zraněna kvůli svým politickým aktivitám a názorům,“ dodal litevský prokurátor. Zástupce ředitele litevské kriminální policie Saulius Briginas prohlásil, že je důvodné podezření, že oba zadržení Poláci byli přímo zapojeni do útoku.

Leonid Volkov byl napaden večer 12. března poblíž svého domova ve Vilniusu. Když přijel autem k domu, napadl ho kladivem muž, který rozbil okno auta, nastříkal Volkovovi slzný plyn do očí a začal ho bít kladivem. Po útoku byl Volkov hospitalizován a byla mu diagnostikována zlomenina ruky. Litevská státní bezpečnost pak uvedla, že útok pravděpodobně zorganizovalo a provedlo Rusko.

„Podrobnosti se brzy dozvíme. Nemohu se dočkat, až se je dozvíme!“ napsal po zveřejnění informací o zadržení potenciálních pachatelů Leonid Volkov.

Přečtěte celý článek