Protestující zemědělci dorazili do Prahy. Upozorňovali na sebe klaksony

před 2 měsíce 72

První desítky kusů techniky protestujících zemědělců dorazily před 06:00 k sídlu ministerstva zemědělství v Praze. Část jich u budovy úřadu, která je hlavním cílem protestní jízdy, zůstává. Další zemědělci zamířili na magistrálu, kterou plánují blokovat. Do Prahy se od brzkého rána sjíždějí na protest části zemědělců stovky traktorů a dalších zemědělských strojů. Velké zemědělské organizace se od dnešního protestu distancovaly.

V koloně u ministerstva byly kromě zemědělské techniky také nákladní vozy, kamiony a osobní auta. Svůj příjezd k ministerstvu zemědělci doprovázeli troubením či hraním melodií na upravené klaksony. Na zemědělské technice visí české vlajky i transparenty, například s nápisem „Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!!!“.

Zemědělci chtějí dnešním protestem vyjádřit nesouhlas se stavem českého zemědělství. Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se protestu zúčastní většinou lidé, kteří nikdy nebyli na poli ani ve chlévě a obyčejné zemědělce zneužívají ke svým účelům. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že s demonstrací spojili své jméno i lidé spojení s dezinformační scénou.

Video placeholde

Protest zemědělců na Těšnově (19. února 2024) • Blesk.cz - Daniel Šesták

Přečtěte celý článek