Protesty zemědělců ONLINE: Farmáři chystají protesty na hranicích, vadí jim byrokracie a kontroly

před 2 měsíce 68

Čeští zemědělci dnes budou protestovat na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích velkých měst. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 kusů zemědělské techniky. Akce bude spíše symbolická. Prezident AK ČR Jan Doležal ale nevyloučil, že na některých místech mohou být hranice dočasně zablokované. Protest, na který mají dohlížet stovky policistů, začne v 10:00 a potrvá necelé dvě hodiny. Kromě ČR se do dnešního protestu zapojí také zemědělci z dalších evropských zemí.

Ministr zemědělství Marek Výborný v úterý promluvil před ministerstvem zemědělství:

Video placeholde

Ministr Marek Výborný promluvil před ministerstvem zemědělství (19. února 2024) • Blesk.cz - Daniel Šesták

Kolem 100 zemědělských strojů vyrazilo na protestní jízdu z K. Hory do Kolína

Na protestní jízdu proti agrární politice Evropské unie se dnes ráno po 07:30 od areálu společnosti Obila v kutnohorském Karlově vydalo kolem 100 traktorů a další zemědělské techniky z Kolínska a Kutnohorska. Zemědělci se tak připojují ke společným evropským protestům. Protestní jízdy se dnes konají po celém Česku, na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích a okolí velkých měst. Hlavní protest je plánovaný od 10:00 do 12:00. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 zemědělských strojů, ve Středočeském kraji zhruba 320.

Traktory se v koloně pohybují zhruba třicetikilometrovou rychlostí. „Jsme si vědomi toho, že dopravu budeme značně zdržovat, ale už jsme zoufalí a potřebujeme se nějak ozvat, protože to, co na nás jde z Evropy, nám život hodně ztěžuje,“ řekl předseda kolínské agrární komory a místopředseda Zemědělské akciové společnosti (ZAS) Bečváry Vojtěch Kšírl.

Z Kutné Hory se stroje vybavené transparenty a vlajkami společně přesouvají po silnici I/38 do Kolína, kde se na kruhovém objezdu po průjezdu Havlíčkovou ulicí rozdělí do různých směrů. „Kutnohorští pojedou na Kačinu, část kolínských na Křečhoř, ale i do jiných směrů,“ řekl Kšírl. Do Kolína míří od Poděbrad také kolem 30 strojů z Nymburska.

Přečtěte celý článek