Proti migréně pomůže změna životního stylu: 10 tipů, jak si ihned ulevit od nepříjemné bolesti

před 1 týden 30

Běžnou bolest hlavy při nachlazení nebo po bujarém večírku zná asi každý. A každý má vlastní recept, jak s ní bojovat. Migréna je ale mnohem zákeřnější a bolestivější. Postihuje cévy v mozku a v Česku jí trpí více než milion lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Případů rakoviny mezi mladými lidmi přibývá. Expertka radí, jak nemoc včas objevit

„Migrénu poznáme i podle toho, že se opakuje, bolesti jsou středně těžké intenzity. Je tam pocit na zvracení, bolest hlavy je většinou jednostranná, pulzující a pacient musí ulehnout. U žen je často vázána na menstruační cyklus,“ řekla pro CNN Prima NEWS lékařka Vladimíra Saková.

Udržet migrénu pod kontrolou pomohou především předepsané léky od lékaře. Když však nejsou k dispozici, ulevit si můžete i svépomocí.

Nejúčinnějším způsobem, jak předcházet migréně, je změna životního stylu. Důležité je dostatečně odpočívat, relaxovat, ale i pravidelně cvičit, vypočítával magazín Forbes Health. Ovlivnit migrénu mohou také stravovací návyky. Jezte každý den přibližně ve stejnou dobu a nevynechávejte jídla. Vyhněte se potravinám, které mohou být spouštěčem – například zrajícímu sýru, čokoládě a alkoholu. Podstatné je také nevystavovat se stresu.

Pokud se problém objeví, člověk by si měl dát okamžitě pauzu a ustoupit od všeho, co právě dělá, doporučuje server Mayo Clinic.

10 tipů, jak zvládnout migrénu

  • Najděte si klidné prostředí a vypněte světla. Světlo a zvuk mohou migrénu zhoršit. Odpočiňte si v tmavé, tiché místnosti.
  • Při záchvatu si přiložte studený obklad na šíji, na oči si dejte chladivou masku a na spánky si můžete namazat chladivou mast.
  • Mohou pomoci léky proti bolesti s obsahem paracetamolu, například Paralen, nebo protizánětlivé s ibuprofenem, například Ibalgin.
  • Napijte se kofeinového nápoje. V malém množství může samotný kofein zmírnit bolest v počáteční fázi. Nicméně musíte být opatrní, protože příliš časté pití velkého množství kofeinu může vést k abstinenčním bolestem hlavy.
  • Dostatečně pijte. Mějte neustále k dispozici vodu a snažte se vypít doporučených osm sklenic denně. Dehydratace je častou příčinou bolestí hlavy.
  • Vyzkoušejte bylinky. Oblíbená je kopretina řimbaba či mateřídouška.
  • Meditujte. Protože spouštěčem migrény může být stres, pomoci může právě meditace, která stres snižuje.
  • Zkuste žvýkat zázvor. Nejenže může pomoci při bolestech hlavy, ale zklidní i žaludek. Nevolnost totiž často bývá jedním z příznaků migrény.
  • Na migrénu funguje také rozmačkat uvařené brambory ve slupce, zabalit je do utěrky a obklad přiložit na šíji.
  • Možností jsou i akupunktura, masáže nebo homeopatika. Pomáhá například palec-ukazováček a jednoduchá masáž ušních boltců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku chybí další lék. Výpadky dodávek pokračují, nic se nezlepšilo, stěžují si experti

Přečtěte celý článek