Průzkum STEM/MARK: V eurovolbách zvítězí ANO, z lídrů lidé nejvíc znají Nerudovou a Zaorálka

před 3 týdny 28

Volby do Evropského parlamentu by nyní vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenty, uvádí výzkum agentury STEM/MARK. Lídryni kandidátky Kláru Dostálovou přitom polovina Čechů vůbec nezná, naopak nejznámějšími politiky ve volbách jsou Danuše Nerudová (STAN) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů může překročit sedm kandidujících uskupení.

Praha 18:44 9. dubna 2024

Volební účast v průzkumu, do kterého se zapojilo 1009 respondentů, deklarovalo 41 procent Čechů. „Dlouhodobě ale víme, že skutečná volební účast bývá oproti té deklarované v průměru až o čtvrtinu nižší, což by v tuto chvíli odpovídalo reálné účasti kolem 30 až 35 procent,“ upozorňuje analytik Radek Pileček z agentury STEM/MARK.

Podpora hnutí ANO se pohybuje kolem 27,5 procenta, zatímco druhá koalice SPOLU zaostává s dvaceti procenty. „Aktuální voliči SPOLU jsou zklamaní, ale pravděpodobně se k podpoře SPOLU ještě nyní ve volbách vrátí, proto očekávám konečný výsledek o trochu lepší,“ hodnotí sociolog Jan Burianec ze STEM/MARK.

Kolik je europoslanců, kdo hájí ‚české zájmy‘ a co je to trialog? Zjistěte, co víte o Evropské unii

Číst článek

Nad desetiprocentní hranicí se pohybují subjekty SPD a Trikolora, STAN a také Piráti. Na sedm procent by mohli dosáhnout komunisté (uskupení Stačilo!) a limit pěti procent má šanci překročit i společná kandidátka Přísahy a Motoristů.

Subjekty současné vládní koalice by nyní volili především mladí lidé, více vzdělaní a obyvatelé velkých měst. Naopak hnutí ANO má podle agentury podporu v menších obcí, u starších lidí a méně vzdělaných.

„Vzhledem k předpokládané nízké volební účasti jsou přesné odhady volebních výsledků relativně problematické, proto je k nim třeba přistupovat obezřetně,“ upozorňuje Burianec. Do Evropského parlamentu by se nyní nedostali sociální demokraté (SOCDEM) ani Svobodní.

Nejznámější lídři

Lídry uskupení STAN a SOCDEM pro evropské volby, Nerudovou a Zaorálka, zná shodně zhruba 82 procent dotázaných. Bývalá kandidátka na prezidentku však má vyšší podíl těch, kteří dokonce vědí, že je lídryní kandidátky.

Na třetím místě je Alexandr Vondra za koalici SPOLU (65 procent), lehce přes polovinu respondentů zná Kateřinu Konečnou (KSČM – Stačilo!) či Dostálovou z hnutí ANO.

„Ukazuje se, že ani pravděpodobní voliči jednotlivých uskupení většinově nemají tušení, kdo jimi preferovanou kandidátku do evropských voleb vede,“ říká analytik STEM/MARK Pileček. Zhruba na 30 procent dosáhl Libor Vondráček (Svobodní), pod třicetiprocentní hranicí známosti pak zůstávají Marcel Kolaja (Piráti) nebo Petr Mach (SPD a Trikolora).

job

Přečtěte celý článek