První debata s Nerudovou a Farským. Řešila se cenzura nebo konkurenceschopnost EU

před 3 týdny 33

V úterý večer se konala první Debata bez cenzury s lídry kandidátky do Evropského parlamentu za Starosty, ekonomkou Danuší Nerudovou a Janem Farským, v Brně. Dotazy padaly na cenzuru i na hrozby, kterým čelí Evropská unie.

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan na konci března uzavřel svou tour Debat bez cenzury v Havířově a představil na jejím konci nový formát debat, který na jeho setkávání s občany naváže. Vzhledem k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu se debaty v další sérii budou týkat Evropské unie. Oba kandidáti v nich chtějí občany přesvědčit, aby v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu šli volit a volili ty, kteří chtějí tvořit Evropu.

„Říkají nám, že si z lidí děláme srandu. Že jen dáváme prostor extremistům. My si to ve STAN nemyslíme. Naopak si myslíme, že otevřená diskuze bez cenzury na témata, která lidi pálí, je to, co tahle země potřebuje jako sůl,“ napsal před debatou na sociální síti X Farský.

Jeden z dotazů hned na začátku debaty se týkal cenzury v EU. Podle jednoho z účastníků zavedla EU cenzuru v zákoně o digitálních službách, který nastavuje pravidla pro on-line platformy, poskytovatele sociálních médií a internetových služeb. Řídí se pravidlem, že co je nelegální off-line, musí být nelegální i on-line. Nerudová i Farský odmítli, že by mělo jít o cenzuru.

Nerudová jako jednu z největších hrozeb vidí ztrátu konkurenceschopnosti trhu, například ve srovnání s Amerikou, kvůli velkým regulacím. „Podíl na celosvětovém ekonomickém podílu stále klesá,“ upozornila. Farský dodal, že jeden z jejich cílů je i zrevidování českých předpisů, které brání konkurenceschopnosti.

Důležité ekonomicky i bezpečnostně je podle nich rozšiřování EU. Je ale potřeba vést debatu o změnách v jejím fungování, aby byla akceschopnější. „Neznamená to ale úplně opustit systém veta,“ řekl Farský. Upozornil na to, že jakékoliv rozhodnutí ohledně práva veta lze současně vetovat.

Nerudová se vyjádřila i k nedůvěře občanů ve stát a politiky, která je výrazná třeba mezi mladými lidmi. Podle jedné z účastnic to ještě umocňují média, která o korupčních kauzách ve velké míře píšou. Nerudová řekla, že je to znak toho, že se kauzy nesnažíme zamést pod koberec a že o nich lidé vědí. „To, že tyto kauzy máme, znamená, že nám fungují média a funguje nám soudní systém,“ řekla. Apelovala na mladé lidi, že na každém hlase záleží a že věci se dají ovlivnit. „To, jak bude svět vypadat, mají i oni v rukou,“ dodala.

Na závěr Nerudová na dotaz řekla, že Starostové nyní zvažují v Evropském parlamentu dvě frakce, do kterých by mohli vstoupit, a to EPP a Renew. V druhé ale vidí „blok v podobě hnutí ANO“.

Přečtěte celý článek