Putin hledá záminku pro vyslání armády do Moldavska, domnívají se analytici

před 3 týdny 29

Institut pro studium války ISW se ve své pravidelné analýze věnuje situaci v Moldavsku, kde Kreml zcela otevřeně využívá proruské figurky k destabilizaci tamní společnosti. S největší pravděpodobností jde o snahu vytvořit nějakou záminku pro vyslání ruských jednotek na území Moldavska.

„Ruský prezident Vladimir Putin patří mezi nejpopulárnější zahraniční politiky v Moldavsku. A nejen v Gagauzii, ale v celé moldavské společnosti existuje silná poptávka po zlepšení vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedla v březnu v rozhovoru pro Izvěstija Jevgenija Guculová, guvernérka moldavské autonomní oblasti Gagauzsko. Guculová patří k nejvýraznějším proruským postavám v Moldavsku a v únoru během návštěvy v Moskvě dokonce prohlásila, že Gagauzsko „žádá Rusko o podporu“, protože je Moldavskem utlačováno.

„Rusko je vedoucí velmocí v oblasti vědy, výzkumu a zavádění nových technologií v oblasti vzdělávání a medicíny. V Rusku se informační technologie a zemědělsko-průmyslový komplex rozvíjejí rychlým tempem. Jde nám především o studium a získávání pozitivních zkušeností našich partnerských regionů a jejich realizaci v Gagauzii. To znamená, že chceme žít a rozvíjet se společně, získat spoustu zkušeností a profesionality od našich bratrů, kolegů z Ruské federace,“ řekla v březnovém rozhovoru pro Izvěstija Guculová.

„Pro Moldavsko je to smrt. A smrt moldavského jazyka, moldavské kultury. Smrt moldavské etnické skupiny,“ řekla v posledním rozhovoru v ruské televizi Rossija 1 Guculová 8. dubna. Podle ní totiž v Moldavsku existují politické strany, které prosazují myšlenky na odstranění moldavského státu. „Už 30 let v naší zemi provádějí prorumunské síly horlivou propagandu. A tato propaganda je bohužel především protimoldavská. Upírají Moldavanům právo být nazýváni Moldavany, právo na jejich vlastní kulturu, zvyky, tradice, právo na vlastní jazyk,“ prohlásila Guculová.

Institum pro studium války se na základě těchto jejích vystoupení v poslední době, ale i kroků, které podniká Moskva, domnívá, že se Putin cíleně snaží využít proruské aktéry v Moldavsku k destabilizaci moldavské demokracie a společnosti. Podle Guculové by v případě, že by Gaugazie zahájila proces odtržení od Moldavska, zareagovalo nejen Moldavsko, ale hlavně Rumunsko. Guculová tak naznačila, že moldavskou vládu ovládá Rumunsko. Tím se snaží de facto zpochybnit existenci Moldavska jako suverénního státu.

„Rusko chce tímto způsobem zabránit Moldavsku ve vstupu do Evropské unie, nebo dokonce ospravedlnit budoucí hybridní či konvenční operace proti Moldavsku,“ konstatuje na základě zjištěných faktů ISW. Experti se domnívají, že rozhovor je pravděpodobně zaměřen na vytvoření podmínek pro ospravedlnění potenciální budoucí ruské agrese proti Moldavsku, Podněstří a dalších proruských regionů Evropy a Střední Asie. „Kreml vidí své úsilí v Moldavsku jako součást širšího existenčního geopolitického konfliktu Ruska se Západem,“ konstatuje ISW.

Přečtěte celý článek