Putin je nový Hitler. Německý ministr připomněl osud Československa

před 2 týdny 35

Za novodobého Hitlera označil německý ministr obrany Boris Pistorius prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Podle jeho mínění se Putinovo počínání v zásadě neliší od jednání nacistického Německa v roce 1938. Ruský prezident podle něj rozhodně neplánuje svou rozpínavost omezovat. Evropa by se podle něj měla na tento fakt připravit.

Historickou paralelu mezi aktuálním počínáním ruského prezidenta Putina a Hitlerovými postupy vůči Československu v předvečer druhé světové války připomněl německý ministr obrany Boris Pistorius. Podle agentury Bloomberg, v tomto smyslu hovořil během prezentace knihy o britském premiérovi Winstonu Churchillovi.

Německý ministr obrany připomněl, že Putin ohledně svých dalších záměrů hovořil opakovaně a jasně. „Také to řekl jasně. Stejně jako Hitler. Ten také vždy říkal, že nepřestane,“ připomněl Pistorius, podle něhož by se Evropa měla připravit na rozsáhlou agresivní válku Ruska. Ani konec války na Ukrajině podle něj ruského prezidenta nezastaví.

„Musíme se nyní rozhodnout: chceme se připravit na skutečnou hrozbu ze strany Putina, nebo mu to chceme usnadnit,“ vyzval německý ministr. Na rozdíl od některých jiných válečných politiků, se podle něj Winston Churchill stal v těžkých časech silným vůdcem, kterému bylo možné důvěřovat a kterého bylo inspirativní následovat.

Ukrajinský zpravodajský web TSN v této souvislosti připomněl, že Ruská federace se nacistickým inspiracím rozhodně nevyhýbá. Svědčí o tom například únorové vyhlášení soutěže pro mentory vyučující tamní občany vlastenectví. Ta pod Putinovým patronátem probíhá pod heslem „Být a nevzdávat se“, což je obrat, blízce připomínající nacistické heslo „Buď víc, než se zdá“.

Přečtěte celý článek