Putin se setkal s Lukašenkem. Strávili spolu téměř čtyři hodiny

před 3 týdny 30

Podle ruské státem kontrolované tiskové agentury RIA Novosti se běloruský vůdce Alexandr Lukašenko a jeho ruský protějšek Vladimir Putin ve čtvrtek sešli na téměř čtyři hodiny. Řešil měli spolupráci obou zemí v několika oblastech a „koordinaci akcí v reakci na existující výzvy a hrozby“.

Lukašenko se naposledy setkal s Putinem v Rusku v lednu, měsíc před tím, než se v Bělorusku konaly zmanipulované parlamentní volby, v nichž nebyli na lístku žádní opoziční kandidáti, upozornil server Kyiv Independent. Tehdy spolu jednali o možnostech další spolupráce obou zemí. Přítomni byli i další vysoce postavení představitelé těchto států. 

Lukašenko dlouhodobě spoléhá na podporu ze strany Ruska, která mu umožňuje už téměř 30 let stát v čele Běloruska. S pomocí Kremlu přestál i měsíce velkých protestů proti znovuzvolení ve volbách v roce 2020, jejichž výsledek považuje většina západních zemí za zmanipulovaný. 

Lukašenko pak v únoru 2022 umožnil Kremlu využít běloruské území k vyslání ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva loni do Běloruska, které sousedí se zeměmi východního křídla NATO, přesunula část svých taktických jaderných zbraní.

Evropský parlament přijal v září 2023 rezoluci, v níž uznal Lukašenka za spolupachatele Putinových zločinů.

Přečtěte celý článek