Putinovi se nedá věřit, rozumí pouze síle. Jeho cílem je dobýt celou Ukrajinu, řekl prezident Zelenskyj

před 3 týdny 29

Pokud USA Ukrajině neposkytnou nový balíček vojenské pomoci, pak Putin zabije spoustu lidí a zničí všechno, co může. To, a ještě mnohé další řekl v rozhovoru pro deník Bild ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Putin rozumí pouze síle. Cítí se jako zvíře. Pokud se nemůžete bránit, zničí toho ještě víc. Jeho přáním je dobýt celou Ukrajinu,“ poznamenal prezident, který v rozhovoru také vysvětlil své nedávné prohlášení, že Ukrajina může válku s Ruskem prohrát, pokud USA neschválí další balíček zbrojní pomoci.

„Putin zničí všechno. Zabije spoustu lidí. Většina lidí neuteče, takže jich spoustu pobije. Bude tam hodně krve. Bude mnoho obětí, mnoho ztrát. Bavíme se o stovkách tisíc lidí,“ poznamenal Volodymyr Zelenskyj k situaci, kdy by Ukrajina neměla dostatek zbraní ke své obraně.

Rozhovor pro Bild se uskutečnil v době, kdy se mluví o nejhorší krizi od únoru 2022 a o možném velkém útoku ruských nájezdníků proti Charkovu. Ukrajinským obráncům přitom dochází munice na dostatečné odrážení ruských vzdušných útoků, které mají za cíl co nejvíce zničit infrastrukturu napadené země. „Útoky na dodávky energie způsobují obyvatelstvu a městům velkou bolest,“ řekl Zelenskyj.

„Putin samozřejmě chce Charkov dobýt, protože je to pro něj velký symbol. Jde o jedno z hlavních měst Ukrajiny, takže má velký symbolický význam. Děláme vše, co je v našich silách, abychom tomu zabránili,“ řekl pro Bild ukrajinský prezident. Jeho slova potvrzuje to, že za hranicemi města vojáci kopou zákopy, aby byli na případný ruský nápor připraveni.

Drony dělostřelectvo nenahradí

Zelenskyj i v rozhovoru připomíná, že Ukrajina potřebuje zbraně, nejen tanky či rakety, ale v současné době jde hlavně o systémy protivzdušné obrany, aby bylo možné „chránit občany před deštěm ruských dronů a raket“. O vlastních dronech se hlava Ukrajiny vyjádřila pochvalně. „Máme dobrou výrobu dronů, ale drony nenahradí protivzdušnou obranu, rakety dlouhého doletu a dělostřelectvo,“ řekl Zelenskyj, a dal tím jasně najevo, že se Ukrajina nemůže bránit, ale ani útočit jen za pomoci dronů.

„Naši partneři mají určité zbraně, které dnes potřebujeme k přežití. Ukrajina je potřebuje, aby přežila, a já prostě nechápu, proč tyto zbraně nemáme,“ prohlásil ukrajinský prezident s poukazem na německé rakety Taurus, americké rakety ATACMS a pak dlouho mediálně zmiňované letouny F-16.

Zelenskyj směrem k německému kancléři Olafu Scholzovi řekl, že ví, že kancléř řekl, že Německo není jaderná velmoc a že Taurus je nejsilnějším zbraňovým systémem v Německu, bez něhož se země podle Scholze neobejde.

Na otázku Bildu, zda si tedy myslí, že nedodání raket Taurus souvisí s Putinovým vydíráním a vyhrožováním jadernou válkou odpověděl prezident napadené země jasně. „Scholz řekl ,tak to je´. Ale nemyslím si, že to ochrání svět před jadernou hrozbou z Ruska,“ poznamenal Volodymyr Zelenskyj.

Zmrazení války by byl jen oddych pro Putina

Před čím prezident Ukrajiny vysloveně varuje, je tzv. zmrazení války, o kterém někteří politici hovoří. „Samozřejmě, že někteří lidé budou šťastní. Svět řekne, že se podařilo zmrazit konflikt, rakety nelétají. Ale to bude platit jen do té doby, než Rusko jednoduše zvýší výrobu a zásoby vojenské techniky, raket, dronů a nezanalyzuje všechny chyby, kterých se na začátku dopustilo. Putin jakoukoliv zmrazenou válku využije pouze k přípravě nového útoku,“ nastiňuje zřejmou variantu takového postupu Zelenskyj. „Je by to jako odpočinout si, když se díváte na film. Ale to není film, to je realita. Je to přestávka. A ta přestávka by byla pro Putina,“ dodal Zelenskyj, který je stále přesvědčen, že jeho země může ruského agresora porazit.

„Ano, Rusko má více lidí, více zbraní. Ale sjednocený Západ má moderní zbraňové systémy. Proto dostaneme určité technologie. A pokud budeme pokračovat ve zvyšování výroby, pokud získáme licence od našich partnerů, tak to není o počtu lidí. Jde o kvalitu zbraní,“ popsal šance Ukrajiny její prezident a poukázal na problémy se schvalováním dalšího balíčku pomoci z USA.

Ukrajinský prezident dal v rozhovoru jasně najevo, že s Putinem jednat nechce a že rozhodně není připraven vzdát se žádného území. „Máme tady co do činění s Putinem. Nelze mu věřit, Kdykoliv něco řekl, zachoval se poté naprosto opačně,“ zdůraznil hlavní problém pro jakékoliv jednání Volodymyr Zelenskyj.

Přečtěte celý článek