Putinův prezidentský protikandidát, který nebyl připuštěn k volbám: Jsem ruský bojovník za naději

před 1 měsíc 38

„Pokud bych v ruské televizi mohl vystupovat s mírovým programem a mluvil bych proti Putinově politice, možná by mě podpořilo ještě více lidí,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro měsíčník FORUM 24+ dlouholetý ruský politik, který se v prezidentských volbách, jež se konaly ve dnech ­15.–17. března, chtěl postavit Vladimiru Putinovi. „Moje podpora stoupla na 10 až 15 procent. To je hlavní důvod, proč se voleb nemůžu zúčastnit,“ dodává bývalý poradce Borise Němcova.

V ruských prezidentských volbách jste chtěl kandidovat proti Vladimiru Putinovi. Měl jste být jediným protiválečným kandidátem. Do voleb vás ale Ústřední volební komise kvůli údajně chybným podpisům pod vaší kandidaturou nepustila. Skutečně jste si myslel, že byste se voleb mohl zúčastnit?

Na začátku mé volební kampaně, kdy jsem měl malou podporu – asi jedno nebo dvě procenta voličů –, jsem pro Kreml nebyl velkým problémem. Proto mi dovolili sbírat podpisy. Kampaň trvala tři týdny – od poloviny ledna do začátku února. V těchto třech týdnech stoupla podpora na 10 až 15 procent. To je hlavní důvod, proč se voleb nemůžu zúčastnit.

Někteří tvrdí, že jste pouze Putinovou loutkou. A že celá věc s vaší kandidaturou je jen divadlo.

Někteří lidé věří, že jsem s Kremlem v kontaktu, protože jsem byl v 90. letech v parlamentu a znám se s lidmi, kteří jsou nyní klíčovými figurami ruské vlády. Znám se samozřejmě i s Putinem. Nejsem s nimi…

Přečtěte celý článek