Řadě důchodců v Česku se výrazně sníží důchod. Stát jim sebere několik tisíc korun

před 1 měsíc 37

Je to skutečně neobvyklá situace. Většinou je zvykem, že se důchody pouze zvyšují, ať už jde o jakoukoliv kategorii penzistů. Brzy tu ovšem bude jedna výjimka, které se budou důchody pro změnu snižovat. Dle některých názorů může jít o poměrně nebezpečný precedent, protože brzy se může sáhnout zase na jinou skupinu.

Přijdou o vysoké důchody

A koho se tedy bude snížení důchodů týkat? Půjde o funkcionáře minulého režimu s prominentním postavením. Historicky totiž došlo k řadě křivd. Tito lidé, kteří si před revolucí užívali výsostného postavení a brali vysoké platy, dostali potom skutečně vysoký důchod. Často jsou to ti, které ve statistikách vídáme s penzemi, které jsou pro ostatní nedosažitelné. Například 40 nebo 50 tisíc korun, ale klidně i více.

Na druhé straně potom byli lidé, které minulý režim perzekuoval. Ti nemohli vykonávat dobře placená povolání, byť na ně byli kvalifikovaní, a následně na to doplatili i při výměře důchodů. Tyto věci by se měly začít brzy alespoň symbolicky narovnávat.

Snížení důchodů by se mělo týkat přibližně 3000 bývalých funkcionářů, přičemž by neměli přijít zrovna o malé částky. Půjde o to, jak dlouho působili v prominentních funkcích. Za každý započatý rok v takové roli jim totiž stát nově sebere 300 Kč. Pakliže sloužili třeba deset let, potom přijdou o 3000 Kč apod.

Důvody jsou jasné

Výsledný stav by měl představovat morální satisfakci pro velké množství osob, které byly komunistickým režimem perzekvovány,” uvádí se v důvodové zprávě. Vše už je přitom schváleno a již brzy by mělo k odečtu důchodů dojít. Je možné, že se tak stane již od dubna.

Čtěte také: Výchovné v Česku končí. Na důchodce nejsou peníze. Tohle je teďka čeká

Na druhé straně byla letos napravena velká nespravedlnost na disidentech, kteří často pobírali naprosto směšný důchod. Nově jim byla přiznána průměrná penze ve výši nějakých 21 tisíc korun. Zdá se tedy, že křivdy minulosti se konečně narovnávají.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek