Rakousko prodlužuje kontroly na hranicích s Českem nejméně do poloviny dubna, uvedlo ministerstvo vnitra ve Vídni. Je to podle něj nezbytné pro boj s převaděčskou mafií i s terorismem, informovala veřejnoprávní stanice ORF. Kvůli zvýšenému migračnímu tlaku zavedlo Rakousko na hranicích s Českem kontroly loni v říjnu a po několikerém prodloužení měly platit do 16. února.

Vídeň 10:47 17. února 2024

Dálniční přechod Lanžhot

Dálniční přechod Lanžhot | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

„Hraniční kontroly jsou jedním z mnoha opatření v boji proti mezinárodní převaděčské mafii. Vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci jsou hraniční kontroly nezbytné také k rozhodnému postupu proti extremistům,“ citovala z vyjádření ministra vnitra Gerharda Karnera agentura APA. Podle ORF ministervo vnitra rovněž sdělilo, že „terorismus je mimo jiné financován z převaděčství“.

Migrační kvóty jsou mrtvé, povinná solidarita ale v unijních pravidlech musí zůstat, zdůrazňuje Daněk

Číst článek

Obdobná opatření uplatňuje Rakousko také na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem. S Itálií, Německem a Švýcarskem provádí rakouská policie namátkové kontroly v příhraniční oblasti.

V Rakousku bylo podle oficiálních statistik loni zatčeno přes 700 převaděčů. Podle Karnera to má za následek, že se převaděči začali alpské zemi „vyhýbat obloukem“.

Středoevropské země v uplynulých měsících postupně zavedly stacionární kontroly na vnitřních hraních schengenského prostoru. Loni v listopadu se ministři vnitra Německa, Rakouska a Visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) dohodli, že otázky nelegální migrace budou řešit na pravidelných koordinačních schůzkách.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ONLINE: Ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky. ‚Musíme zachovat životy vojáků,‘ zdůvodnil Syrskyj

  2. Rakousko prodlužuje kontroly na hranicích s Českem. ‚Bojujeme s převaděčskou mafií,‘ tvrdí ministr vnitra

  3. 110 zatčených ve 13 městech. Rusko zadrželo desítky lidí, kteří přišli vzdát hold Alexeji Navalnému

  4. Skokan na lyžích Koudelka si v Sapporu doletěl pro 15. příčku, senzační výsledek zaznamenal Kasai

  5. Evropané se musí sami více starat o svou bezpečnost, říká Scholz. Plánuje zvýšit výdaje Německa na obranu

  6. Soukalová vstoupila do biatlonové Síně slávy. ‚Obrovská pocta,‘ přiznává a úspěch přičítá Rybářovi

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme